Paprikanapok 2009 rovat cikkei
„A paprika fővárosában paprikás ételt főzni igazi kihívás” – mondta el Németh József Venesz-díjas séf, aki évről-évre szervezi a versenyt, amelyen az idén 70 csapat mérte össze tudását.
A főzősátrakon látszódott, hogy a résztvevők nemcsak az étel elkészítésére, hanem a „körítésre” is nagy hangsúlyt fektettek. Több helyen a gasztrokultúrát a kellékekben is életre keltették, hiszen nemcsak a nagymama receptje került elő a sublót fiókból, de a féltve őrzött sparhelt és a régi konyhai eszközök is életre keltek a rögtönzött konyhákban. A díszes asztalterítők mellett sok helyen megcsodálhattuk, beszívhattuk illatát a felfűzött vagy őrölt „kalocsai aranynak”, amely ezen a szombaton egyik ételből sem hiányozhatott.
„Kalocsa büszke lehet arra, hogy nem csak a magyarországi nagy főzőversenyek első második helyezettjei, de határon túli csapatok is eljöttek hozzánk, hiszen vannak itt Horvátországból, a Vajdaságból, Erdélyből, Székelyföldről, de Olaszországból is érkezett egy csapat rendezvényünkre. – tudtuk meg a Csajda Csárda tulajdonosától, aki szerint a rendezvény kapcsán már az emberek köztudatában él: a tradicionális paprikás ételekbe csak kalocsai paprika kerülhet.
„Aki ismer, az tudja jól, hogy megszállottja, egy kicsit őrültje vagyok a kalocsai paprikának. És én büszke vagyok rá, hogy Kalocsán, a paprika fővárosában élhetek, és hangoztathatom az ősi igazságot, hogy a tűzpiros kalocsai paprika az ételnek olyan színt ad, mint a bőszült bikának a vére.” – nyilatkozta a főzőverseny főszervezője, akinek hívására Venesz-díjas és olimpiai bajnok séfek jöttek el minősíteni az itt készült ételeket.
Az eredményhirdetésre délután a kisszínpadnál került sor, amely előtt egymás után gyülekeztek a főzőcsapatok. Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend díszes tagjai mellett sok értékes ajándék is helyt kapott a színpadon, amelyet a díjazottaknak Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke, valamint Loibl László Kalocsa város alpolgármestere adott át.
Különdíjban a következő csapatok részesültek:
Népi hagyományok ápolásáért, dr. Simon Tamás felajánlása: Gönczi Team, Szolnok
T.G. Virágdekor különdíja, Téglás András felajánlása, 100 000 Ft, és egy serleg: Piros Rózsa Táncegyüttes, Kalocsa
A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség szakmai különdíja: Dödöllék, Bánokszentgyörgy-Fajsz
Székelykeresztúr csapata székely menüsoráért Kalocsa Város
Különdíját kapta.
Bronz bogrács elismerésben részesültek:
Agro-Harta Zrt., Harta
Piros Rózsa Táncegyüttes, Kalocsa
Magányos Bikás, Bátya
Kandia, Füzesgyarmat
Foktői Fakanál Forgatók, Foktő
Ezüst bogrács elismerésben részesültek:
Logisztikusok, Kaposvár
Gévé és Társa Kft., Kalocsa
„Duna” Főző-csapat, Fajsz-Nagykanizsa
Vízirendészet Paks Női, Paks
Dús-Hús, Felsőhegy, Vajdaság
Arany bogrács elismerésben részesültek:
Ecco-Food, Kalocsa
Karcagi Birkafőzők, Karcag
Internet Plusz Gasztronómiai és Hagyományőrző Baráti Kör, Bikal
Natura Halászcsárda, Kecel
A legmagasabb szakmai díjban, a Horvátországból érkező Kovács Csárda szakácsai részesültek, akik elnyerték az Ínyesmester címet.
A Nagykanizsáról érkezett Sepa csapatát Rubin diplomával jutalmazták, akiket a Szent István Paprika Lovagrend tagjává fogadtak.
A bor és étel kiváló íz-kapcsolatáért díszoklevelet kapott:a Jávorkút Étterem és Panzió.
A XIII. Paprikás Ételek Főzőversenyének fődíját, a vándorserleget valamint a kalocsai porcelán koronát, jogart és almát ez évben a Kalohírek csapata érdemelte ki, akik a zsűri megfogalmazása szerint egyszerű, de remek ételükkel a fődíj mellett megkapták az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját is.