Paprikanapok 2009 rovat cikkei
Több hónapos előkészítést és egyeztetést követően, megállapodás született arról, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium támogatásával, a fesztiválok országos szövetségeinek szakmai felügyeletével, létrejön a hazai fesztiválok nyilvántartási rendszere. A lebonyolításra a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) kapott megbízást. A Kalocsai Paprika Napok kérte a saját minősítését, melynek vizsgálatára Elekes Zoltán érkezett másodmagával.
Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni a minősítés során, 14-15 kérdésre kell válaszolni, és egy közel 10 oldalas anyagot kitölteni. A szakemberek a példaértékű, vagy a fejlesztésre szoruló dolgokra hívják fel a fesztiválszervezők figyelmét. A minősítésnek a legnagyobb előnye, hogy a minősítő külső szemlélőként tud tanácsot adni, a következő évben mi az, amire érdemes odafigyelni. „Magyarországon 1000 fesztivál van, ami „igazán” fesztiválnak mondható. Bátran állítom, hogy a Kalocsai Paprika Napok rendezvénye az egyik közülük.” – mondta el portálunknak Elekes Zoltán fesztiválminősítő.
„A paprika egy hungarikum. Szegedről jöttem, a szegedi és a kalocsai paprika nemcsak az országunkban, de a világ többi országában is minőségi terméket jelent. A mai gasztronómia jellemzője, hogy a magyarság ételeit eleveníti fel, a szarvasmarhától kezdve a szürke marhán, a mangalicán keresztül, a magyar szárnyasokon át, egészen a halakig. Azt gondolom, fontos Kalocsának és a régiónak az ilyen és ehhez hasonló fesztiválok léte, amik a magyar hungarikumokat mutatják be. Láthatunk pingáló és varró asszonyokat, akik a területre és a városra oly jellemző dolgokat készítik. Az időjárásra mondhatom azt, hogy öt csillagos, a többi pedig majd eldől.”- nyilatkozta a döntnök.
Nory