Paprikanapok 2009 rovat cikkei
Az eseményt állófogadás előzte meg, ahol Loibl László alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd következett a próbatétel. A Lovagrend emblémájával díszített tányérra a só és a fehér kenyér mellé háromféle fűszerpaprika-őrleményt helyeztek: Kalocsa Aranyát, egy csípőst és egy gyenge minőségűt. A gasztronómiai ízlelés szerint kellett a jelölteknek megkóstolniuk az őrleményeket. Fel kellett ismerni, hogy kalocsai fűszerpaprikát fogyasztanak-e, s melyik őrlemény a csípős, s melyik a csípmentes.
A sikeres próbatételt követően Koncz Gyula kancellár lovaggá ütötte dr. Bagó Zoltánt, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnökét, Faragó Lászlónét, a fűszerpaprika termelés integrátorát, Szabó Pált, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Déli Régiójának elnökét, valamint Asperján Istvánt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kalocsai kirendeltségének nyugalmazott vezetőjét, aki a portálnak elmondta, hogy meglepetésként érte a cím adományozása: „Azért volt meglepetés, mert én tulajdonképpen a paprikához úgy kötődöm, mint kamarás. A Kereskedelmi és Iparkamara 1996-ban kezdte el a főzőversenyt szervezni, ami a fűszerpaprikáról szól elsősorban. Annak idején Németh Józseffel fogtunk össze és próbálkoztunk egy hagyományteremtő gasztronómiai verseny megszervezésével. Ez olyan jól sikerült, hogy most már 69 versenyző van. 1996-ban az első versenyünkön 18 volt. A paprika az életemet is végigkísérte, mert amikor 1972-ben Kalocsára kerültem, akkor ősszel rögtön elmentem egyik barátomhoz paprikát szedni. Akkor tudtam meg, hogy ez milyen embert próbáló munka. Később aztán volt saját paprikám is, így tudom azt, hogy milyen azt művelni és feldolgozni, ami egyre nehezebb a mai gazdasági körülmények között, ám nekünk hinni kell abban, hogy a kalocsai fűszerpaprika unikum, kuriózum, egy csodálatos fűszernövény, ami nélkül a magyar gasztronómia nem létezhet.”
Asperján István a portálnak arról a kiadványról is beszélt, amely az előző évi főzőverseny produktumait foglalja össze: „Ezt azért tartottuk fontosnak, mert ilyenkor nagyon sok szép régi recept kerül elő, és nem akartuk, hogy ezek elvesszenek. Inkább jelenjenek meg, kerüljenek közkézre. Ezek nem íróasztal mellett kitalált ételek. Az idei már a 12. kiadás. Most már évek óta három nyelven jelenik meg, német angol és persze magyar nyelven. Ez a mostani különösen szép, és büszke vagyok arra, hogy kezdetektől az egyik gondozója, segédszerkesztője lehettem ennek a kiadványnak. Azért gondoltuk kamarásként, hogy őrizzük meg ezt a receptgyűjtemény sokaságot, mert a Kereskedelmi és Iparkamara élete nem csak az iparról, nemcsak a kereskedelemről és nem csak a napi küzdelmekről szól, hanem szól arról is, hogy odaáll az ember egy csodálatos termék mellé, legyen ez egy jó bor, egy jó pálinka, egy jó fűszernövény, mint Kalocsa esetében ez az unikum. Azt gondolom, hogy ez a kamara egyik küldetésévé válhat a jövőben is. És úgy gondolom, hogy egyre inkább az is lesz.”
Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szinte a kezdetektől tagja a Kalocsai Szent István Paprika Lovagrendnek és évről évre vendége a Paprika Napok rendezvényének. Bevallása szerint szívesen jön városunkba: „Kalocsa egy nagyon fontos hely az országban, mezőgazdasági szempontból, úgy gondolom egy nagyon nagy lehetőséget rejt a jövőre nézve. A Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a rendezvényt évek óta, két dolog miatt is. Magyarország egyik kitörési pontja az agrárgazdaság lehet, vagy lehetne. 2050-re a világban pontosan kétszer annyi élelmiszert fognak felhasználni, fogyasztani, mint ma. Emellett van még egy nagyon fontos szempont, a bio élelmiszer, mely kevéssé szennyezett, egyre inkább a prémium kategóriába tartozik és egyre népszerűbb. Ezt a két alapösszefüggést felismerve, nekünk mindent el kell követnünk azért, hogy az élelmiszer gazdaságot, az élelmiszer feldolgozást fellendítsük. És ebben Kalocsa, különösen a kalocsai paprika egy nagyon látványos és emblematikus elem.”
Az elnök úr szintén nagy tisztelője a paprikás ételeknek, szereti a paprikás csirkét, a marhapörköltet, a pacalpörköltet, a kakaspörköltet. Ezekhez az ételekhez mi mást is használna, mint kalocsai őrölt paprikát? Bevallása szerint szeret művészkedni a konyhában, ahova rendszeresen hív barátokat is.
R. R.