Kalohírek

 

Helyzetjelentés: Kalocsa Szíve – Finisben a Kálvária, a Tájház és a Platán következik

2014. december 03.,szerda 11:31  |   
Talán nem túlzás azt írni, hogy a kalocsai beruházások sorában jelenleg a legizgalmasabb a – terv szerint – jövő szeptember végéig megvalósuló Kalocsa Szíve városfejlesztési program. A milliárdos beruházás-sorozat idén ősszel a temető mellett lévő Kálvária műemléksorán indult és lépésről lépésre halad előre – most itt tart!
Megosztás: 

Kalocsa Város Önkormányzatának, illetve a vele konzorciumban közreműködő érsekségnek és a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft-nek együttes projektjéről beszélünk, amely hivatalosan is a megvalósulási stádiumba lépett, amikor megkezdődött a Béke utcában a Kálvária helyreállítása. Boromisza Viktor, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Osztály vezetője örömmel számolt be arról, hogy az említett helyszínen ütemesen halad a kivitelezés, és – ha az időjárási körülmények engedik – még az idén el is készülhet ezen projektelem.

A soron következő az Érsekkertbe tervezett Platán rendezvény- és kulturális központ. Ennek a létesítménynek a kivitelezési munkálatai is megkezdődhetnek, hiszen lezárult a tényleges kapavágást megelőző közbeszerzési eljárás és a kiviteli vállalkozói szerződést is megkötötték, a héten pedig át is adják a munkaterületet a kivitelező számára – folytatta az osztályvezető, hozzátéve, hogy jövő nyárra kulcsrakész állapotban kell, hogy legyen az Érsekkert régóta várt építménye. A kivitelezőnek ugyanis a megállapodásban foglaltak szerint az építés kezdetétől hét hónap áll majd a rendelkezésére, hogy befejezze azt.Ugyancsak fontos projektelem a Tompa Mihály utcai Tájház részleges felújítása és rekonstrukciója. Az itt elvégzendő munkálatokra szintén a napokban kötnek vállalkozói szerződést a kivitelezővel, ezt követően kaphat zöld utat a tényleges megvalósítás. Az azonban határozott cél, hogy még a jövő tavasszal (általában április közepén, illetve május elején) induló turisztikai szezon előtt mindennel elkészüljenek a szóban forgó épületben, és annak környezetében, tekintve, hogy a Tájház a Kalocsára érkező turisták egyik közkedvelt és igen forgalmas állomáshelye.

Tovább haladva a beruházások sorában – a nagyszabású program soron következő eleme az az új turisztikai látogatóközpont, amelynek a volt Művelődési Központ, a jelenlegi Tomori Pál Főiskola épületének egy része adna otthont. Ennek még folyamatban van a csúnya szóval élve „közbeszereztetése”, amely a korábbi elemek kapcsán már említett vállalkozói szerződés előfeltétele. Itt várhatóan januárban köttetik meg a paktum, ami azt jelenti, hogy leghamarabb jövő nyár végén fejeződhet be a munka.

Jelenlegi helyén marad a Schöffer-torony

A további elemek, mint a Schöffer Gyűjtemény épülete, vagy az Érsekkertbe vezető sétány közbeszerzése még folyamatban van, ezekről érdemben egyelőre nem tudunk újdonsággal szolgálni, ami viszont már biztosnak látszik, hogy a Kalocsa Szívében ugyancsak helyt kapó Chronos-8 Schöffer-torony „nem megy sehová”.A korábbi látványterveken jól látszott, valamint több, a projekttel kapcsolatos nyilatkozatban is elhangzott, hogy a Kalocsa belterületét is érintő, „küszöbön lévő” 51-es út felújítása során épül egy hatalmas körforgalom a főutca és az 51-es kereszteződésébe, amelynek közepén áll majd a remekmű. Ez mára szinte biztos, hogy mindössze terv marad.

Dr. Bálint József polgármester ugyanis már az októberi alakuló képviselő-testületi ülésen bejelentette, hogy a várva várt útfelújítás elmarad. Ettől függetlenül a torony ismét a várossal él, mozog és lélegzik majd, mint tette azt évtizedekkel ezelőtt, erősítette meg Boromisza Viktor, hiszen a régóta forgó tükrök és világító fényforrások hiányától szenvedő remekmű helyreállítása megvalósul – jelenlegi helyén, a buszpályaudvar mellett.

STVN
A videót a KalocsaTV készítette.

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére