Kalohírek

 

A Zene Világnapja – Így ünnepelt Kalocsa

2015. október 02.,péntek 18:31  | 
Október elsején este a Kamarateremben a zeneiskola tanárainak több évtizedes hagyományokat folytató koncertje emelte a Zene Világnapja fényét Kalocsán. A zenetagozatos osztályoknak is helyet adó Nagyasszonyunk Katolikus Iskolában zenei flashmobbal indult a nap.
Megosztás: 

A zenetanárok este hatkor kezdődött koncertjén régi tradíció szerint dugig megtelt a nézőtér.
A katolikus iskola énektanárának, Villányi Eszternek a vezetésével tartott villámcsődületre az iskolakezdéskor, reggel háromnegyed nyolckor került sor az iskola aulájában, az összes tanuló részvételével, és azon Bartók Béla nemrégiben múlt hetvenedik évfordulójáról is megemlékeztek.


Bartókról is megemlékeztek

Az egyik legnagyobb magyar zeneszerző életét és munkásságát egy ez alkalomra készített tabló mutatta be, és a közös énekléshez Bartók Béla gyűjtötte népdalok és általa komponált népdalfeldolgozások közül választottak.
Nem csak a gyerekek fakadtak dalra, a tanárok alkalmi kórusa is megörvendeztette a gyerekeket énekével. Az iskola tanárai és diákjai közül volt, aki hangszerét is elhozta, hogy rögtönzött zenei megmozdulásukkal méltó indítását adják a zene nemzetközi ünnepének.
Hagyományőrző tanári koncert a Kamarateremben

A kalocsai zeneiskola immár harmncegyedszer ünnepelte a zenét
 koncerttel.
Az UNESCO Zenei Tanácsának javaslatára 1975 óta ezen a napon, október elsején tartják a Zene Világnapját, amit a Liszt Ferenc AMI elődje, az akkori kalocsai Állami Zeneiskola már akkor is koncerttel ünnepelt – emlékeztetett a konferanszié szerepét fölvállaló Haskóné Apagyi Judit.Már azon a koncerten is játszott – több ismert név mellett – az iskola jelenlegi igazgatója, Fehérvári István is, aki egyébként most is színpadra lépett, mégpedig Turi Tiborral közösen már a nyitószámban.Játékukat Csupor Balázs kísérte orgonán, aki a következőkben orgona szólódarabot adott elő. Ezt követően Kerekesné Geri Zsuzsanna énekét testvére, Felnagyné Geri Emese kísérte zongorán, majd Betlenné Dajkó Ágnes fuvolajátéka és a Csicsák Lászlóné által előadott hegedűdarab hangzott el Filus Mónika zongorajátékával kísérve.
A továbbiakban újra Betlenné játszott fuvolán, ezúttal Vízi Melinda zongorakíséretével, aki ezután Tóth Tibor klarinétjátéka mellett is közreműködött, majd két zongora szólódarabot is előadott, és még egy zongoraművet játszott Csupor Balázs is.


A koncert hátralévő részében Carl Orff Carmina Burana című művének hangjai csendültek föl kamarazenekari átdolgozásban. A közös produkcióban Borbély Lászlóné, Farkasné Böjtös Báta és Farkas Vanda Debóra csellón közreműködött, Felnagyné Geri Emese és Haskóné Apagyi Judit pedig zongorázott.A repertoáron Orff mellett egy Bach, halálnak kerek évfordulójára tekintettel öt Bartók mű, de emellett két Purcell, valamint egy-egy Sibelius és Szkrjabin kompozíció is szerepelt.
Bartók Béláról egy a színpad szélén elhelyezett portréval is megemlékeztek.

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére