Kalohírek

 

Megemlékezés és koszorúzás a nemzeti gyásznapon

2015. október 07.,szerda 15:38  |   
Százhatvanhat éve, 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Október hatodikát a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, Kalocsán pedig rendre megemlékezést és koszorúzást tartanak.
Megosztás: 

Az idei gyásznapot a Himnusz hangjai után Máté Dorina Renáta, a Bajai Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Humán és Kereskedelmi Szakközépiskolája és Szakiskolája 9.A osztályos tanulójának szavalata nyitotta, aki Gyulai Pál: Világosnál című költeményét adta elő.A város kegyeletét András Marianna, a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola intézményvezetője tolmácsolta a Batthyány szoborcsoport előtt megjelentek felé. Beszédében részletekbe menően idézte fel az Aradi Tizenhármak kivégzéséhez vezető eseményeket, kiemelve, hogy óriási túlerővel szemben álltak helyt eleink, és áldozatuk nem volt hiábavaló. Az október 6-ai nap sötét hangulatára a halálra ítéltek mellé rendelt lelkészek beszámolóiból merítetve emlékezett vissza, és említést tett arról is, hogy a szabadságharc utáni bosszúhullám csak 1850 júliusától mérséklődött.

Az intézményvezető a kivégzett magyarok példamutatását méltatta. Mint mondta, „a hozzájuk hasonlók adják a hitet és a reményt a hon felvirágoztatásában”.Pedagógusként azt a komoly feladatot hangsúlyozta, hogy a jelen fiataljait és a jövő generációt fel kell arról világosítani, milyen értéket örököltünk hazánk nagyjaitól. „Hogy összetartottak, nem széthúztak. Hogy egyesítettek, nem megosztottak. És hogy egy nemes célért együtt voltak képesek harcolni, mert az összefogásban van a nemzet ereje. Éppen ezért állandóan fenn kell tartani tetteik és emlékük megőrzését, és már otthon a családban, de legkésőbb az iskolák történelem óráin fiataljainknak meg kell kapniuk azt a hazafias nevelést, és azt a magyar identitástudatot, melytől hazájukat szerető, nemzetükre büszke felnőttekké válnak.”Szavai után a megemlékezés Kalocsa Város Önkormányzatának koszorúzásával, és a megjelentek egy-egy szál virággal vagy mécsessel történő tiszteletadásával, valamint a Szózat közös eléneklésével zárult.

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére