Kalohírek

 

Nicolas Schöffer-kiállítás készül a budapesti Műcsarnokban

2015. október 06.,kedd 09:51  | 
Megkezdődött hétfőn a budapesti Műcsarnokban az a több héten át tartó kiállításépítés és installálás, amelynek végen október 30-tól láthatja a közönség a kalocsai születésű szobrász és vizuális művész, Nicolas Schöffer munkáit. A hétfői eseményen a kiállítás nyitó darabját, a kinetikus szobrászat műfajának alapját jelentő Spatiodynamique 1 című darabot állították össze az intézmény munkatársai – írja a Magyar Hírlap internetes honlapján.
Megosztás: 

Október 30-tól látogatható a Műcsarnokban a huszonhárom évvel ezelőtt elhunyt Nicolas Schöffer szobrász- és vizuális művész kiállítása, amelyen a közönség megismerkedhet az egész életművet halhatatlanná tevő, műfajteremtő kinetikus és kibernetikus alkotásokkal. A tárlat látványtervezője Guillaume Richard neves francia építesz, aki a művész nagy rajongójaként vesz részt a kiállítás munkálataiban.

A hétfői ládabontáskor a kiállítás nyitódarabját és az egész kinetikus szobrászat – más néven interaktív művészet – alapját jelentő, 1949-ben készült Spatiodynamique 1 című alkotást állították össze, emellett Londonból megérkezett a szobrász egyik fő műve, a Chronos 10 kinetikus fényszobor
tájékoztatott a lap.

Rockenbauer Zoltán kurátor az eseményen elmondta, hogy a hatvanas–nyolcvanas évek kísérleti időszakából rendezik ezt a soron következő kiállítást a Műcsarnokban. A kiállításon Nicolas Schöffer munkásságának ősforrásába nyer betekintést a látogató. A szakember a Magyar Hírlapnak kifejtette, hogy a térdinamikai művészet azt jelenti, hogy nem maga a szobor az igazán érdekes, hanem a térre gyakorolt hatása. Ebből a szempontból különösen érdekes és értékes maga a Spatiodynamique 1, amely méretben kicsi, ugyanakkor mégis alkalmas arra, hogy megteremtse egy életmű kiindulópontját.

A hazai közönség először 1982-ben találkozhatott Schöffer egyes munkáival, azonban egyben még a világon sehol nem mutatták be az életművet. A Műcsarnokban látható mintegy nyolcvan alkotás mind az Eléonore Schöffer-gyűjtemény darabja, a munkák biztosítási értéke meghaladja a kétmilliárd forintot.
A rendkívüli kollekció nagy része állami garanciavállalás mellett többéves előkészítő munka révén a művész párizsi műterméből érkezett a magyar fővárosba.
A tárlat január 31-ig lesz látogatható.


Forrás: magyarhirlap.hu

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére