Kalohírek

 

Hagyományok útján Kalocsán – Fotók és láthatatlan kezek

2015. szeptember 14.,hétfő 08:42  | 
Hagyományok útján című új tárlatával ápolja térségünk és saját hagyományait az idén tizenegy esztendeje működő kalocsai Dunatáj Fotókör. A szeptember 11-én, Városi Galériában megnyílt gyűjteményt a mágia, és a halhatatlanság jegyében ajánlják a figyelmébe.
Megosztás: 

Ugyan a fotográfia napját augusztus 29-én tartják a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoport Országos Szövetségének kezdeményezésére, ezen apropóból, és persze a közelgő Paprikafesztiválra való tekintettel állította össze aktuális gyűjteményét a kalocsai Dunatáj Fotókör. A „Hagyományok útján” címet viselő anyag szeptember végéig tekinthető meg a Városi Galériában. Mint ottjártunkkor arról saját szemünkkel is meggyőződhettünk, nem érdemes kihagyni!

Szép nyitánya a gyűjteménynek az első kép, amellyel szembe találkozik a kiállítótérbe belépő: a fotókör tavaly elhunyt, ikonikus alkotójának, Benke Ferencnek a képével indul a kiállítás, amely a napokban eltávozott Czár Jánost, a miskei Népművészet Mesterét ábrázolja munka közben. Péjó Zoltán, az alkotócsoport elnöke úgy fogalmazott, hogy „Feri bácsi odaátról is segíti fotóstársait és fogja a kezüket”, ezért amikor csak tehetik, helyet biztosítanak az elkövetkező kiállítások alkalmával is a szép emlékű alkotó képeinek.Érdemes kiemelni, hogy a kalocsai fotókör tagsága – ha egy-egy újonccal is – de folyamatosan bővül. Jelenleg tizenhét fős létszámmal büszkélkedhetnek, köztük két friss taggal, akikkel a nyári alkalmakkor megrendezett fotós képzések során találkoztak.

A tárlatot Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója nyitotta meg, amelynek egységeként működik a kiállításnak otthont adó Városi Galéria. A vezető örömmel és büszkén lépett a mikrofon mögé, mint emlékeztetett, immáron a negyedik alkalommal nyithatja a fotókör tárlatát, amelynek minden egyes alkalommal örömmel tesz eleget.
– Ennek a klubnak az a célja, hogy összefogja a kalocsai és környékbeli fotósokat, tanítsa és képezze őket, valamint fényképezze a tájat, az embereket és ezt be is mutassa a nagyközönségnek. Kérem őket, hogy még sok-sok évig folytassák ezt a tevékenységet, hiszen a galéria ajtaja mindig nyitva áll előttük – mondta az igazgató. – Néhány esztendővel ezelőtt, amikor a kalocsai fényképezésről írtam, úgy fogalmaztam, hogy a fotózás a fénykép mágiája. Tessék csak az indiántörténetekre gondolni, amelyek arról szóltak, hogy az indiánok nem engedték fotózni magukat, attól féltek ugyanis, hogy a fotó elveszi és bezárja a lelküket. Bizonyos tekintetben a paraszti társadalom is ilyen volt, hiszen a XIX. században lehet már polgári családokról fényképeket látni, de a parasztokról nem. Később, a háború idején vált elterjedtté, hogy legyen otthon emlék a frontra vonult szülőkről, testvérekről. Ez a mágia tehát egészen a XX. század elejéig élt, és talán még most is él – folytatta, majd a falról lógó alkotások időtlenségéről beszélt Romsics Imre.Végezetül, a teljesség igénye nélkül hívta fel a figyelmet egy-egy alkotásra: így például Bedi Gyula ordasi aratókról készült képére, a dobóhálót hajító férfiről készült alkotásra, Kiss Balázs családi csónakázást ábrázoló fotójára, vagy Polgár Tibor szociofotójára, amely egy uzsonnázó gyermeket ábrázol. Az igazgató mindehhez izgalmas okfejtéseket is társított, amelyről azért nem közlünk részleteket, hogy ne árnyaljuk az Ön fejében kialakuló képet, hiszen valamennyi alkotás másképp szólít meg embert és embert.

Látogasson el tehát a Dunatáj Fotókör „Hagyományok útján” című kiállítására a Városi Galériába, merüljön el a kortalan múltban és jelenben és hangolódjon a közelgő kalocsai népünnepélyre ezzel a tárlattal. Jó szórakozást kíván hozzá szerkesztőségünk!


Partneroldalak

Oldal tetejére