Kalohírek

 

Felkelés Angela Merkel ellen

2015. október 14.,szerda 18:32  | 
Éppen egy hete annak, hogy a CDU 34 politikusa nyílt levélben fordult Angela Merkelhez annak migránsügyi, úgynevezett "nyitott határok" politikája ellen felszólalva. Azóta a helyzet jelentősen változott.
Megosztás: 

A beszámoló szerint a múlt héten 34 CDU-s politikus aláírásával útnak indított levél a párton belüli növekvő elégedetlenséget kifejező “lánclevéllé” vált. Az Angela Merkelnek címzett levél aláírói szerint meg kell tagadni a belépést a határokon minden menedékkérőtől, akinek ügyében Németország nem illetékes, a kancellár által követett “nyitott határok politikája” pedig sem az európai, sem pedig a német jognak nem felel meg, és a CDU programjával sincs összhangban.

Ugyanakkor van egy másik levél is, amelynek aláírói kiállnak a kancellár menekültpolitikája mellett. A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint ezt több mint 120-an szignálták.

A szögesdrót nem megoldás, és nem új falakra, hanem világszerte nagyobb igazságosságra és több szolidaritásra van szükség – áll a levélben, amelyet valószínűleg szerdán adnak át a berlini kancellári hivatalban.

Közben a lakossági elégedetlenség tovább erősödött. A YouGov közvélemény-kutató intézet szerdán ismertetett reprezentatív felmérése alapján a németek 56 százaléka szerint túl sok menedékkérő van már Németországban. További 20 százalék szerint most még éppen megfelelő a menedékkérők száma, 19 százalék szerint pedig Németország további menedékkérők befogadására is képes.

Egy hónappal korábban 46 százalék érezte túl magasnak és 21 százalék tartotta megfelelőnek a menedékkérők számát, míg 28 százalék vélekedett úgy, hogy Németország be tud fogadni még több menedékkérőt.

A YouGov felmérése alapján a németek alig egyharmada, 32 százaléka ért egyet Angela Merkel sokat idézett állításával, miszerint “sikerülni fog”, vagyis Németország sikerrel megbirkózik a menekültválsággal, és csaknem kétharmaduk – 64 százalékuk – nem ért egyet ezzel az állítással.

Egy hónappal korábban még 43 százalék értett egyet a kancellárral a menekültválság kezelésének kilátásait illetően, és 51 százalék vélekedett másként.

A lakossági elégedetlenség erősödésével párhuzamosan tovább gyengült a CDU és pajor testvérpártja, a CSU támogatottsága. A Forsa közvélemény-kutató intézet szerdai adatai szerint a pártszövetségre 38 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének az országos parlamenti Bundestag-) választások. A CDU/CSU támogatottsága újabb éves mélypontra süllyedt, egy hét alatt további egy százalékponttal csökkent, és így már 3,5 százalékponttal marad el a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért eredményhez képest.

Ugyanakkor a többi párt továbbra is messze elmarad a konzervatívok mögött, a második legerősebb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) 25 százalékon áll.

A felmérést a Stern magazin és az RTL televízió megbízásából készítő Forsa igazgatója, Manfred Güllner szerint az adatok azt mutatják, hogy Angela Merkel és a CSU-elnök Horst Seehofer bajor kormányfő vitája a menekültválságról elbizonytalanítja a konzervatív szavazókat.

Egy másik intézet, az Emnid ugyancsak szerdán idézett adatai szerint is 38 százalékos a CDU/CSU támogatottsága, az SPD pedig 24,5 százalékon áll. A kutatást a Bild című lapnak készítette az intézet, amelynek vezetője, Hermann Bunkert szerint az adatok azt mutatják, hogy menekültpolitikája miatt gyengül az Angela Merkel iránti bizalom, és a bizalomvesztés gyengíti a konzervatív pártszövetséget.

A CDU/CSU Bundestag-frakciójában egyre nagyobb az elégedetlenség. A képviselőcsoport kedd esti ülése résztvevők beszámolója szerint “történelmi” volt, hiszen az eddig nemigen fordult elő, hogy nyíltan ellentmondjanak a pártelnök-kancellárnak – írta szerdán a Spiegel Online hírportál.

A frakció most 310 fős, a 38 százalékos támogatottság pedig azt jelenti, hogy a létszám 280-ra olvadhat – indokolta az idegességet egy képviselő.

Az ülésen főleg belügyi kérdésekkel foglalkozó szakpolitikusok bírálták a Merkel-féle menekültpolitikát. Felszólalásaik sorozata egy megfigyelő szerint “koncentrált akció” volt. Ugyanakkor igen széles körű elégedetlenséget jelez, hogy Angela Merkelnek arra a költőinek szánt kérdésére, gondolja-e komolyan bárki is, hogy szeptember elején (amikor megszületett a döntés a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről) meg lehetett volna tagadni a belépést a német-osztrák határon jelentkező menedékkérőktől, többen azt kiáltották, hogy “igen”, “nagyon is” – írta a Spiegel Online.

Erről az epizódról beszámolt a többi között a Bild című lap is az online kiadásában, megjegyezve, hogy a frakció nagy tapssal jutalmazta a spontán felkiáltásokat. Kiemelték, hogy a CSU egyik belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Hans-Peter Uhl “közös európai határzárat” követelt, és úgy vélekedett, akár meg is bukhat a Merkel-kormány, ha nem sikerül megoldani a menekültválságot.

Angela Merkel figyelmeztetett, hogy a balkáni migrációs útvonalon fekvő valamennyi államban súlyos következményekhez vezetne, ha Németország elkezdené visszafordítani a menekülteket. Rámutatott, hogy ha Németország megtagadná a belépést a menekültektől, Ausztriának és Magyarországnak is ezt kellene tennie – írta a Spiegel Online.

A Bild szerint a frakció egyértelműen a menekültáradat korlátozását sürgető CSU álláspontjára helyezkedett, a kancellár pedig feszültnek tűnt. Ugyanakkor szerdán a CDU egyik alelnöke, Thomas Strobl a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy a CDU/CSU “egységesen kiáll a kancellár mellett”, az pedig nem rendkívüli, hogy vitáznak a frakcióban. Hasonlóan “emlékezetes” üléseken vitatták meg a nemzetközi pénzügyi válság és a görög adósságválság kérdéseit is – jegyezte meg Thomas Strobl.

Forrás: Magyar Idők

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére