Kalohírek

 

Üres börtönökben helyeznék el a menekülteket

2015. október 12.,hétfő 18:27  | 
Megdőlt a menekültrekord Svédországban – közölte hétfőn a helyi igazságügy- és bevándorlási minisztérium. Eközben Michel Sapin francia pénzügyminiszter hangsúlyozta: rossz ötletnek tartja egy olyan európai adó bevezetését a menekülthullám kezelésére, amelyről a német sajtóban jelentek meg találgatások az elmúlt hétvégén, a német kormány szóvivője pedig bejelentette, hogy Angela Merkel vasárnap Törökországba látogat.
Megosztás: 

A tárca adatai szerint idén már 86 223 bevándorló érkezett a skandináv országba, ami már több, mint az eddigi rekord, a délszláv háború idején, 1992-ben regisztrált 84 018.

Stefan Löfven miniszterelnök nemrégiben közölte, hogy a 9,5 millió lakosú Svédországba érkező menekültek száma elérheti akár a 150 ezret is. Elmondása szerint szükség esetén a menekülteknek sátrakat húznak fel, illetve iskolák tornatermeiben, ipari helyiségekben helyezik el őket. „Arról van szó, hogy egyáltalán tetőt tudjunk a fejük fölé tenni” – mondta.

A svéd sajtóban korábban napvilágot láttak olyan értesülések, miszerint a menekülteket akár üres börtönökben is elszállásolhatják.

A bevándorlási ügyekért felelős tárca közölte, hogy azokat az embereket, akiknek a menedékkérelmét elutasították, haladéktalanul kitoloncolják a királyságból. A rendőrség pedig fokozza a személyi okiratok ellenőrzését – tette hozzá.

Az európai uniós tagállamok közös határ-ellenőrzési ügynökségének (Frontex) legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb adatai szerint pedig – a líbiai partok felől közelítőkkel együtt – idén a 700 ezret is elérheti a Földközi-tenger térségén át Európába érkező menekültek száma, s várhatóan jövőre sem fog mérséklődni a menekültáradat.

Párizs: rossz ötlet a migrációs adó

Rossz ötletnek tartja Michel Sapin francia pénzügyminiszter egy olyan európai adó bevezetését a menekülthullám kezelésére, amelyről a német sajtóban jelentek meg találgatások az elmúlt hétvégén.

„Rossz ötletnek tűnik. A menekültek befogadását természetesen finanszírozni kell. De a szóban forgó összegeket, úgy vélem, képesek vagyunk megtakarításokkal előteremteni” – mondta a francia tárcavezető a France Info francia hírrádióban.

Angela Merkel német kancellár már vasárnap kizárta egy adóemelés lehetőségét a menekültválsággal összefüggésben, miután a Süddeutsche Zeitung című német lap szombaton úgy értesült, hogy a német kormány és az Európai Bizottság egy szolidaritási hozzájárulás bevezetéséről tárgyal.

„Én úgy értelmeztem, hogy ezt már szerencsére cáfolták, mert ha minden egyes alkalommal egy problémát új adó bevezetésével akarunk megoldani, akkor biztos, hogy érthetetlenné tesszük azt az emberek számára” – mondta a francia pénzügyminiszter.

Merkel Törökországba látogat

Angela Merkel német kancellár vasárnap Ankarába látogat, ahol megbeszélést folytat a török miniszterelnökkel és az államfővel – közölte a német kormány szóvivője.

Steffen Seibert berlini tájékoztatóján elmondta, hogy Angela Merkel a török fővárosban Ahmet Davutoglu kormányfővel és Recep Tayyip Erdogan államfővel mindenekelőtt a terror ellen folytatott közös küzdelemről, a menekültválság kezeléséről és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyal majd.

A német kormány elítéli a szombati ankarai kettős öngyilkos merényletet – hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve: Törökország stabilitása német és európai érdek.

A párt egyik alelnöke, Armin Laschet hozzátette: a tárgyalás Recep Tayyip Erdogannal nem tartozik a német szövetségi kormány legfőbb vágyai közé, de tudomásul kell venni, hogy nélkülözhetetlen az együttműködés a török államfővel.

Szlovéniában keres biztonsági őröket egy német vállalat

A Németországban kialakult migránsválság kezelésére Szlovéniában is biztonsági őröket keres egy német vállalat – írta a szlovén sajtó hétfőn. A németországi menekültszállások védelmét ellátó Pond vállalat a növekvő migrációs nyomás miatt 9000 új munkahelyet hirdetett meg több országban, köztük Szlovéniában is, amiből a szlovén média arra a következtetésre jutott, hogy Németország nem fogja a közeljövőben lezárni határait. Ljubljana ugyanakkor nagy figyelemmel kíséri a régióban zajló eseményeket. Főleg attól tart, hogy Magyarország lezárja a magyar–horvát zöldhatárt, és ebben az esetben a Horvátországba érkezett migránsok Szlovénia felé veszik az irányt.

Forrás: MNO

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére