Mitől olyan jó illatúak a régi könyvek?
2014. június 04.,szerda 10:20 |
Új könyvek esetében elég nehéz összeszedni az illat pontos összetevőit és ennek számos oka van. Egyrészt kevés ilyen irányú tudományos kutatást végeznek. Másrészt szinte nyomdánként változik, hogy milyen kémiai anyagot használnak a könyvek nyomtatásánál.
Ennek ellenére nagyjából mindenki be tudja azonosítani az új könyv illatát. Ezek többnyire három fő összetevőből állnak: magának a papírnak az illata, a tinta illata és az összekötésnél használt ragasztó illata.
Kémia, vegyületek, tinta
A papír gyártásánál számos kémiai anyagot használnak. Legfőbb alapanyaga a fa, ezt áztatják, hántolják, aprítják, majd pépesítik. A pép aztán egy vegyi oldás nevű folyamaton megy keresztül, ahol finom szálakra választják a rostjait. Később nátrium-szulfidot adnak hozzá, majd megint átmossák. A folyamatban az alapanyaghoz különböző adalékanyagokat és töltőanyagokat (például kalcium-karbonátot) adnak, szerves alkoholfajtákkal teszik nedvességtartóvá. A végén pedig még felületvédő anyagot is tehetnek rá.
Látható, hogy számtalan kémiai vegyülettel találkozik a fa, míg papír lesz belőle, és ezeknek mind hatása lehet a papír illatára. A tinta tovább bonyolítja a helyzetet, mivel ebből is számtalan féle létezik. És bár ember legyen a talpán, aki képes megkülönböztetni az egyik, könyvnyomtatásban használt tinta szagát a másiktól, végső soron ez is hozzájárul az összképhez.
Mint ahogy a könyvkötésnél használt ragasztó is, talán elsőre ez a legjellemzőbb illat, amit érzünk. Később ennek elhalványulásával már a papír illata a legintenzívebb új könyveknél.
Miért vanília?
Még érdekesebb, hogy a régi könyvek teljesen másmilyen illata hogyan alakul ki. Ezen a területen már több a kutatás, mert az eredmények felhasználhatóak a könyvek állagának megőrzésénél. És itt nem feltétlenül a rossz helyen tárolt könyvek dohos, penészes illatára gondolunk, azt senki nem tarja kellemesnek. Amikor megkérdezünk valakit, milyen a régi könyvek illata, gyakran halljuk válaszként a vaníliát. Mi okozza ezt az illatot?
Azt már említettük, hogy a könyvpapír sok kémiai anyagot tartalmaz, az egyik ilyen anyag a lignin. A pépesített faforgácsból készített könyveknél a sejtfalak szilárdságát nyújtó lignin bomlásnak indul. A lignin molekuláris szerkezete igen hasonló a vanília illatát is adó vegyület szerkezetéhez, ezért bomláskor is hasonló az illatuk.
Index