Kalohírek

 

Lelepleztük! Igazi kávé-e az instant?

2009. november 25.,szerda 16:45  | 
Alapvetően a köztudatban elterjedt felfogás szerint a babkávéból főzött italokat hívjuk „igazi” kávénak, a porból készült kávékat pedig inkább a „műkávé” kategóriába soroljuk. Pedig az instant kávé is igazi kávé, ugyanúgy babkávéból főzött termék, mégis szinte mindenki azt gondolja, hogy eredendően rosszabb minőségű ital készíthető belőle, vajon miért?
Megosztás: 

A válasz egyszerű, az emberek instant kávékkal kapcsolatos tapasztalatai alapján méltán számítanak rosszabb minőségű italra, hiszen régebben, de még napjainkban is nagyon rossz minőségű termékekkel lehet találkozni a hazai piacon. A boltok nagy részben kávékeverékből (pótkávé és valódi kávé keveréke), vagy pótkávéból készült alacsony minőségű termékeket forgalmazzák, és általában a nagy vending gépek instant kínálata is kritikán aluli.

Hogyan készül az instant kávé?

Kevesen ismerik az instant kávékészítési technológiákat, az egyik ilyen a fagyasztva szárítás. A fagyasztva szárított eljárással készített instant kávé ötvözi az íz megtartását, és a tökéletes oldódást. A technológia lényege, hogy a nyers kávébabot a kívánt stílusban megpörkölik, majd egy óriási kávéfőzőben igazi eszpresszó koncentrátumot főznek belőle. Folyamatos keverés és habosítás mellett az így kapott kávét -50 °C-on fagyasztják és közben vákuummal vonják ki a nedvességtartalmat belőle. Ezután táblákra vágják, és felőrlik. Ennek eredménye a fagyasztva szárított kávé, amely megőrizte az összes aromáját, viszont a kávé savanykás ízéért és gyomorégésért felelős csersav tartalmát, valamint egyéb kellemetlen összetevőit a megfelelő mértékben kivonták belőle. A fagyasztva szárítás előnyei a korábbi technológiákkal szemben, hogy megmarad az aroma az íz, a szín és az alapanyag biológiai természete, emellett a tökéletes oldhatóság jellemző rá. Összegezve tehát az instant kávé is igazi kávé, ráadásul még előnyei is lehetnek a babkávéhoz képest.

Az instant kávé azonnal oldódó, könnyen higiénikusan elkészíthető, aromában gazdag, 80-85 fokos víz elegendő az elkészítéséhez, és 1 kg termékből megfelelő minőség használata esetén akár nyolcszor annyi kávé nyerhető, mint a babkávéból ráadásul elkészítése gyors és tiszta nem marad utána kávézacc. Természetesen a babkávé mellett is szólnak érvek, például kívánt pörkölésű kávé darálásakor és lefőzésekor utánozhatatlan illat szabadul fel, nagyobb választékban kapható, pörkölési mód, kávéfajta, és minőség tekintetében, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

Fontos a minőség!
Általánosságban bab és instant kávék esetében mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy mint minden termékcsoportnál, minőségben nagyon különböző termékekkel lehet találkozni a piacon. Ugyanúgy találunk nagyon rossz babkávét, mint instantot, de egy jó minőségű instant kávéból készült ital ugyanolyan jó minőségű, mint a babkávéból főzött hagyományos kávé, hiszen gyakorlatilag szinte ugyanaz.

Forrás: Valdo Cafe sajtóközleménye

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]

Urbanista  Szürreális termálfürdőt árulnak 390 millióért

Gombaházak, piramisok és egy hangulatos törökdúlás-festmény teszi teljessé a képet.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére