Lelepleztük! Igazi kávé-e az instant?
2009. november 25.,szerda 16:45 |A válasz egyszerű, az emberek instant kávékkal kapcsolatos tapasztalatai alapján méltán számítanak rosszabb minőségű italra, hiszen régebben, de még napjainkban is nagyon rossz minőségű termékekkel lehet találkozni a hazai piacon. A boltok nagy részben kávékeverékből (pótkávé és valódi kávé keveréke), vagy pótkávéból készült alacsony minőségű termékeket forgalmazzák, és általában a nagy vending gépek instant kínálata is kritikán aluli.
Hogyan készül az instant kávé?
Kevesen ismerik az instant kávékészítési technológiákat, az egyik ilyen a fagyasztva szárítás. A fagyasztva szárított eljárással készített instant kávé ötvözi az íz megtartását, és a tökéletes oldódást. A technológia lényege, hogy a nyers kávébabot a kívánt stílusban megpörkölik, majd egy óriási kávéfőzőben igazi eszpresszó koncentrátumot főznek belőle. Folyamatos keverés és habosítás mellett az így kapott kávét -50 °C-on fagyasztják és közben vákuummal vonják ki a nedvességtartalmat belőle. Ezután táblákra vágják, és felőrlik. Ennek eredménye a fagyasztva szárított kávé, amely megőrizte az összes aromáját, viszont a kávé savanykás ízéért és gyomorégésért felelős csersav tartalmát, valamint egyéb kellemetlen összetevőit a megfelelő mértékben kivonták belőle. A fagyasztva szárítás előnyei a korábbi technológiákkal szemben, hogy megmarad az aroma az íz, a szín és az alapanyag biológiai természete, emellett a tökéletes oldhatóság jellemző rá. Összegezve tehát az instant kávé is igazi kávé, ráadásul még előnyei is lehetnek a babkávéhoz képest.
Az instant kávé azonnal oldódó, könnyen higiénikusan elkészíthető, aromában gazdag, 80-85 fokos víz elegendő az elkészítéséhez, és 1 kg termékből megfelelő minőség használata esetén akár nyolcszor annyi kávé nyerhető, mint a babkávéból ráadásul elkészítése gyors és tiszta nem marad utána kávézacc. Természetesen a babkávé mellett is szólnak érvek, például kívánt pörkölésű kávé darálásakor és lefőzésekor utánozhatatlan illat szabadul fel, nagyobb választékban kapható, pörkölési mód, kávéfajta, és minőség tekintetében, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.
Fontos a minőség!
Általánosságban bab és instant kávék esetében mindenképpen figyelembe kell venni azt is, hogy mint minden termékcsoportnál, minőségben nagyon különböző termékekkel lehet találkozni a piacon. Ugyanúgy találunk nagyon rossz babkávét, mint instantot, de egy jó minőségű instant kávéból készült ital ugyanolyan jó minőségű, mint a babkávéból főzött hagyományos kávé, hiszen gyakorlatilag szinte ugyanaz.
Forrás: Valdo Cafe sajtóközleménye
