Kalohírek

 

Mit akarunk? Internetet… de még milyet!

2015. október 02.,péntek 20:38  | 
Őrületesnek látszik, amit egy felmérés alapján le lehet vonni konzekvenciának arról, hogy milyen internetet szeretne a magyar. Például: kemény bünti a csalóknak, gyorsabb torrentezés és ingyen wifi minden faluba. Deutsch Tamás összesített.
Megosztás: 

Lezárult a Nagy Magyar Internetügyi kérdőív, az eredményeket Deutsch Tamás miniszterelnöki megbízott, a konzultáció vezetője ismertette. A húsz kérdéses ívnek otthont adó internetkon.hu oldalt 220 ezer egyedi látogató kereste fel, mióta februárban fellőtték. Ebből hetvenezren nyitották meg, de kevesebb, mint a felük küldte is vissza.

Bocsánat, megint félig üres a pohár, Deutsch Tamás éreztette is az erről szóló pénteki sajtótájékoztatón, hogy ezzel a folyamatos fikázással le kellene most már állni, szóval maradjunk annyiban, hogy fantasztikusan sokan, több mint hetvenezren érdeklődtek a magyar internet jövőjét alapjaiban átformáló kérdőív iránt, és szintén fantasztikusan sokan, pontosan 31 647-en ki is töltötték.

25 ezren közvetlenül a honlapra érkeztek, a maradék fele Facebookról, fele pedig az ügyfélkapuról. Az eredmények már meg is vannak, ezek alapján kezdődik most némi szakmai konzultáció, november közepén pedig már a kormány előtt is lesz a tervezet, amiből majd az új internettörvény lesz. Lássuk, mi lesz benne – mert hogy állítólag az emberek döntését Deutschék kötelező érvényűnek veszik.

Először is: úgy tűnik, vége a szocializmusnak, a magyarok inkább versenypártiak, de csak egy kicsivel. Több mint 35 százalék szerint nem kell adócsökkentés, elég, ha a kormány élénkíti a rivalizálást a szolgáltatók közt, csökkentik ők az árat maguk is, 33 százalék szerint viszont inkább legyen kevesebb az áfa. A válaszadók csak negyede törölné el a vállalatok különadóját. Egy későbbi kérdésben viszont a többség azt válaszolta, hogy a szupergyors internetet szolgáltatóknak ne kelljen közműadót fizetni, és az engedélyezési rendet is egyszerűsíteni kell, plusz be kell venni a buliba a kis- és középvállalkozásokat is.

A kérdőívet kitöltők empatikusak: válaszadók negyede szerint nem kell kedvezményes net senkinek, több mint felük szerint viszont a rászorulók, nagycsaládosok, fogyatékkal élők és a gyerekekkel foglalkozók kaphassanak netet és eszközöket. Több mint felük szerint ezt kötelező képzés nélkül kellene megkapniuk, negyedük elvárná, hogy tanfolyamra menjenek. A válaszadók szerencsére nem egy virtuális Magyarországban élnek: tudják, hogy hiába követelnek digitális, interaktív tananyagot az iskolákba (majdnem 50%), ha az intézményeknek lerohadt az eszközparkja, ezen kell tehát segíteni (62%). A tanárokat viszont tovább kell képezni (71%). Mondjuk az is sokat elmond az ország mentálhigiéniás állapotáról, hogy minden tízedik kitöltő szerint
nem kell még többet használni a digitális eszközöket az oktatásban, a diákokat inkább meg kell védeni az internet káros hatásaitól.

Ide kapcsolódik, hogy 69 százalék szerint oké, hogy az iskolákban jobban ráfektetik a gyerekeket az infóra, „nem a nélkülözhetetlen hagyományos készségek (írás, olvasás) rovására” – nekem eszembe sem jutott, hogy az egyik a másik kárára mehet (sőt), de hát én nem is vagyok internetügyi miniszterelnöki megbízott, nem véletlenül, nyilván. Csak 18 százalék gondol a ténylegesen várható jövőre, azaz: „A legjobb megoldás az, ha az egész oktatási folyamat digitális, és a diákok tablettel járnak iskolába.”

A gyerekkel kapcsolatos válaszok nem meglepőek: keményebb (ön)szabályozás a védelmük érdekében, ingyenes szűrőprogramok, tájékoztatás, a netes zaklatás pedig legyen téma az ofőórákon is. A többség egyébként inkább a zaklatókat büntetné, akár külön törvénnyel is, mint hogy megelőzéssel és az áldozatok segítésével védekezzen. Ugyanez érvényesül az internetes csalók ügyében is: a többség szerint kemény hatósági fellépés, feketelistázás és a nevük nyilvánosságra hozása segít a legtöbbet, a fogyasztóvédelem és tájékoztatás, az önszabályozás kevésbé.

A kitöltők több mint fele szerint a net legyen semleges, azaz a szolgáltatók ne részesíthessenek előnyben bizonyos tartalmakat a többi rovására, tehát például ne lassíthassák a torrentet vagy a YouTube-videókat a Facebook javára.

Akad nehezen értelmezhető kérdés, az egyik például arról szól, hogy fejlesszen-e ki az állam egységes netes ügyintézői rendszert, vagy (?!) intézze-e el haladéktalanul, hogy a legsürgősebb ügyeket (személyi, lakcímkártya, jogsi) el lehessen indítani az interneten. Az viszont biztos, hogy a többség rábírná a multikat, hogy szálljanak be pénzzel a „minőségi magyar nyelvű tartalmak” előállításába, bármit is jelentsen ez (websorozat a Vajna-gyárból, Ákos főcímzenéjével?), filmeket, zenéket letölteni (értsd: torrentezni) viszont egyszerűen, gyorsan és legálisan akar, és, ha már muszáj az utóbbi, legalább olcsón.

Ja, és ötből négy magyar szerint kötelező kellene, hogy legyen ingyen wifi minden falu főterén!

Egyéb érdekes adatok a sajtótájékoztatóról

A legfiatalosabb mondat: „Nem akarom kétségbeesésbe kergetni önöket azzal, hogy mindent elmondok, úgyhogy szinte egy gif gyorsaságával végig fogok menni!”

Ennyiszer használta a digitális ökoszisztéma kifejezést: 3. (A másodiknál elnézést kért.)

Újságíró-náspángolás: 2; a célszemélyekből jelen lévők száma: 1. Tudvalevő, hogy az egész Fideszt rettenetesen idegesíti a sajtó, a kollektív frusztrációt pedig Deutsch Tamás artikulálja a leghatározottabban és – mondjuk ki – a legszórakoztatóbban. Most népszerű pszichológiába csomagolva szólt be először annak az újságírónak, aki megkérdezte, nem para-e, hogy Facebookról is be lehetett lépni a kérdőív oldalára, ott meg ugye elég könnyű kamuprofilt regisztrálni: a pohár van, akinek félig tele van, van, akinek félig üres, „másmilyenek vagyunk, de a filozófiai fejtegetéstől megkímélem önt”, mondta erre Deutsch. Hát így jár az, aki megkérdőjelezi a Magyar Ember becsületét, örüljön, hogy megúszta ennyivel. Aztán a hvg.hu újságírója ellen rohant ki (nem győzte nevén nevezni), amikor valaki megkérdezte, hogy is volt az, hogy Gömöri Zsolt saját zsebéből adott kölcsön a Paralimpiai Biztottságnak, hogy az aztán ebből végtörleszthesse saját hitelét. Ez az újságíró és Gömöri ketrecharca, ő nem kíván ezzel foglalkozni, az pedig a hvg.hu munkatársának magánügye, hogy miért és hogyan kíván „elégtételt venni” – mondta Deutsch. Előkerült persze Gömöri utódja, Urr Anita, aki egyébként Deutsch harmadik gyerekének édesanyja, a reakció álljon itt szó szerint: „Valamennyi családtagom, ismerősöm, hozzátartozóm munkasikereinek örülök, neki pedig sok sikert kívánok a főtitkári munkához.”


Forrás: Hír24

Partneroldalak

Oldal tetejére