Csak hízunk a light üditőktől
2009. január 19.,hétfő 17:03 |
Aki fogyni akar, az többnyire mindig csak azzal van elfoglalva, hogy mit és mennyit eszik, pedig ha odafigyelnénk arra is, hogy mit iszunk, napi 450 kalóriát lefaraghatnánk energia-bevitelünkből, idézi a North Carolina Egyetem legújabb kutatását a Yahoo. Napi 450 kalória mínusszal heti fél kiló, tartós fogyást is el lehet érni, nem árt tehát alaposan a pohárba nézni. Bár a kutatás az amerikai lakosság étkezési szokásait vette alapul, de valószínűleg az európai adatok sem térnek el ettől sokban.
Az amerikaiak naponta mintegy két liter folyadékot isznak, és ez csak a legritkább esetben víz, az elfogyasztott italok energiatartalma pedig manapság kétszer annyi, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt volt. A rossz szokások általában már gyerekkorban elkezdődnek, hiszen többnyire a kisgyereket sem vízzel kínálják, hanem bébi italokkal és egészségesnek hitt gyümölcslevekkel. Hiába hirdeti az üdítős doboz, hogy a gyümölcslé kizárólag friss gyümölcsből készült, egy liter dzsússzal így is mintegy 500 kalóriát gurítunk le a torkunkon, a szénsavas üdítők cukortartalmát nem is említve.
Sokan erre válaszul a cukormentes frissítőket választják, holott most már a sokadik kutatás bizonyítja be, hogy ezek sem sokkal jobbak, sőt, ugyanúgy hízáshoz vezethetnek, mint a cukrozott italok. Bár a cukormentes, light italok cukrot nem, vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak, kialakíthatják a preferenciát az édes íz iránt, így hajlamosak leszünk gyakrabban édes ételeket fogyasztani. Emellett az édes íz hatására a szervezet felkészül a cukor befogadására, beindítja az inzulintermelést, a várva várt cukor azonban nem érkezik meg, ezért a szervezet hamarosan jelez, azaz kaját követel - írja dr. Csiszár Miklós a Tudatos Vásárló magazinban nemrégiben megjelent tanulmányában.
Amiben nincs cukor, és mégis édes, az általában valamilyen mesterséges adalékanyagot tartalmaz (Az utóbbi időben egyre több olyan termék kapható, amiben természetes édesítőszer van. Ezek általában bioboltokban, illetve néhány nagyobb supermarketben elvétve kaphatók.) Cukor helyett a legtöbb light termékben ott van az esetleges rákkeltő hatása miatta sokat vitatott aszpartám, a Na-ciklamát, az aceszulfám-K, a fruktóz és a szacharin. Az aceszulfám-K-t többnyire ártalmatlanak tartják, a szacharint azonban állatkísérletek során kapcsolatba hozták a hólyag- és húgyúti megbetegedésekkel. A disznók tápjába is szacharint kevernek ugyanis ez közismert étvágynövelő szer, hiába iszunk tehát light kólát, ha utána többet eszünk, oda a remélt kevesebb energia bevitel. Emellett nincs kizárva, hogy ezek a mesterséges adalékanyagok nagy szerepet játszanak a narancsbőr kialakulásában is, így a light üdítők fogyasztásával hosszú távon valószínűleg többet ártunk szervezetünknek, mint a visszafogott cukorfogyasztással.
Forrás: origo
