Klasszikus karácsonyi sütik…
2008. december 01.,hétfő 17:28 |
Bizony, a hosszú téli esték, a barátokkal, családdal töltött ünnepi ebédek, vacsorák megkívánják, hogy az ember valamiféle finomságot tegyen az asztalra. S bizony jó, ha van a családban egy nagymama, aki szívét-lelkét beleadja az ünnepi desszert elkészítésébe, de azért az az igaz élvezet, amikor a család dicséretét a háziasszony maga zsebelheti be. Tessék tanulni a nagymamáktól. Időt szakítani egy közös bevásárlásra, kuktáskodni, és közben ellesni mindent, ami elleshető… hogy egyszer nagymamaként legyen mit továbbadni.
Zserbó
Hozzávalók:
Tészta:
• 6 dkg cukor
• 20 dkg vaj
• 40 dkg finomliszt
• 1 tojás
• 3 tojássárgája
• 2 dkg élesztő
Töltelék:
• házi baracklekvár
• 18 dkg porcukor
• 25 dkg dió
• 15 dkg mazsola
Máz:
• 15 dkg cukor
• 6 dkg étcsokoládé
• diónyi vaj
Elkészítés:
A tésztát összegyúrom, négy részre osztom. Kinyújtom az első tésztámat, és egy közepes tepsibe fektetem. Megkenem baracklekvárral, majd meghintem a cukros darált dióval és a mazsolával. Kinyújtom a következő tésztagombócomat, ezt ráfektetem a diórétegre, lekvárral kenem, dióval és mazsolával szórom. Újabb tésztáért nyúlok, nyújtom, kenem, szórom. Majd kinyújtom az utolsó tésztát, elhelyezem, villával megszurkálom, és a tepsit a 190 fokra előmelegített sütőbe teszem. Nagyjából 50 perc alatt készre sütöm.
A mázhoz a cukrot összefőzöm a csokoládéval, és annyi vízzel, amennyit felvesz, és sűrűre főzöm. A tűzről levéve beleteszem a vajat, folyamatos kevergetés mellett, majd a már kihűlt tésztámra öntöm, és egyenletesen elosztom. Amint megdermedt a csokoládé, már szeletelem is.
Forrás: advent.hu