Amitől háromszor gyorsabban hízunk
2008. október 22.,szerda 17:57 |
A British Medical Journal (BMJ) című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a megkérdezettek fele arról számolt be, hogy általában akkor hagyja abba az evést, ha kellő telítettséget érez. A férfiak kevesebb mint fele, és a nők nagyjából harmada pedig bevallotta, hogy legtöbbször gyorsan eszik. A megkérdezettek testtömeg-indexének (BMI) vizsgálata után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik „kifulladásig” esznek, kétszer olyan nagy valószínűséggel, míg akik sokat és ráadásul gyorsan esznek, azok háromszor nagyobb eséllyel híznak el „normálisan” étkező társaiknál. A tudósok arra is felhívták a figyelmet, hogy a gyors és olcsó - ám energiában gazdag - ételek terjedésével megváltoztak az emberek fogyasztási szokásai, így elsősorban ez a jelenség tehető felelőssé az elhízás terjedése miatt. A tanulmány szerint emellett az is problémát jelent, hogy egyre kevesebb család fordít időt a közös étkezésre, ehelyett az emberek egyedül és más tevékenységek - például tévézés közben - esznek, ami a gyors és mértéktelen étkezés népszerűsödéséhez vezet.
(FH)