Kalohírek

 

Fölfedezték a hatodik alap ízt

2008. augusztus 25.,hétfő 19:39  | 
Az egerek - és minden valószínűség szerint az emberek is - képesek érzékelni a kalcium ízét. A többség ráadásul ezt kellemetlennek tartja - számoltak be amerikai kutatók az Amerikai Kémiai Társaság legutóbbi ülésén.
Megosztás: 

A tudósok eddig öt alap ízt különböztettek meg eddig, amelyeket a nyelv különféle ízlelőbimbóin lévő receptorok (speciális idegsejtek) érzékelnek: édes, sós, keserű, savanyú, valamint a szintén nem túl régen fölfedezett umami (a nátrium-glutamát íze). Ehhez csatlakozhat most a kalcium íze.

Michael Tordoff, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center biológusa feltételezte, hogy az emberek jelentős része azért kerüli az - egyébként egészséges - kalciumban gazdag élelmiszereket, amilyen például a spenót vagy a kelbimbó, mert taszítja őket a kalcium kesernyés íze. Kísérletekbe kezdett, hogy megállapítsa, valóban érzékeli-e a nyelv a kalciumízt. Tordoff és munkatársai 40 különböző egértörzs számára tették lehetővé a választást: vagy vizet isznak, vagy kalciumban gazdag folyadékot. A többség inkább vizet ivott, miután mindkét folyadékot megkóstolta.

Akadt azonban egy kivétel. A PWK jelű egértörzs egyedei előnyben részesítették a kalciummal dúsított oldatot. Kiderült, hogy ezekben az egerekben a többiekétől eltérő gének felelősek a nyelv ízlelő receptorainak felépítéséért. A kutatók két gént azonosítottak, amely kapcsolatban áll a kalcium ízének érzékelésével. Az egyik gén (CaSR) a kalciumérzékelő receptorok kialakulásáért felel. Ezt a receptort más kutatók megtalálták már a vesében, az agyban és a belekben. Eddig azonban nem tudták, hogy a nyelven is jelen van. A másik gén (Tas1r3) az édes íz receptorának kialakulásáért felelős receptor egyik részletét kódolja. Ez a fölfedezés különösen váratlanul érte a kutatókat, hiszen - mint említettük - a kalcium íze mindennek nevezhető, csak édesnek nem.

A kutatók megmérték az egerek nyelvét és agyát összekötő idegek elektromos aktivitását kalciuminger hatására, és ennek alapján szinte teljesen biztosak benne, hogy az egerek érzik a kalcium ízét.

Az viszont még megerősítésre vár, hogy az egerekben fölfedezett íz-érzék megvan-e az emberekben is. Akad néhány beszámoló, amely arra utal, hogy megvan. "Tudjuk, hogy az emberekben megtalálható a Tas1r3 gén, valamint a CaSR kalciumérzékelő receptor kialakulásában szerepet játszó gén. Azt viszont nem tudjuk, hogy ezek ugyanolyan felépítésű gének-e, mint amilyenek az egerekben találhatók, de nagyon úgy tűnik, hogy ugyanaz a feladatuk, mint az egerekben" - jelentette ki Tordoff.

Forrás: origo.hu

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]

Urbanista  Szürreális termálfürdőt árulnak 390 millióért

Gombaházak, piramisok és egy hangulatos törökdúlás-festmény teszi teljessé a képet.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére