Jégből vagyok...
2008. július 10.,csütörtök 10:57 |
A fagyasztott embrióból született babák súlya nagyobb, a születési rendellenességek kockázata viszont nem nagyobb náluk, és legalább annyira egészségesek, mint friss embrióból fogant társaik - számoltak be dán kutatók eredményeikről az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság konferenciáján.
Az
embriók lefagyasztásával elkerülhető, hogy a nőknek többször át kelljen esniük
azon a folyamaton, melynek során érésre késztetik és kinyerik petesejtjeiket. A
koppenhágai egyetem kutatói megvizsgálták mind az 1267 gyereket, akik 1995 és
2006 között fagyasztott embrióból születtek Dániában, és összehasonlították
őket azzal a mintegy 18 ezer gyerekkel, akik ugyanezen időszakban friss embrió
beültetésével fogantak.
Az adatok azt mutatták, hogy a fagyasztott embrióból született bébik átlagos születési súlya 200 grammal nagyobb volt, koraszülés és kis súllyal születés ritkábban történt. Nem találtak több születési rendellenességet a fagyasztott embrióból születettek között, sőt kevesebben kerültek közülük az újszülött intenzív osztályra. A néhol jobb egészségügyi adatokat azzal magyarázzák a kutatók, hogy a fagyasztáis eljárást vélhetően csak a legerősebb embriók élték túl.
(MTI)
Az adatok azt mutatták, hogy a fagyasztott embrióból született bébik átlagos születési súlya 200 grammal nagyobb volt, koraszülés és kis súllyal születés ritkábban történt. Nem találtak több születési rendellenességet a fagyasztott embrióból születettek között, sőt kevesebben kerültek közülük az újszülött intenzív osztályra. A néhol jobb egészségügyi adatokat azzal magyarázzák a kutatók, hogy a fagyasztáis eljárást vélhetően csak a legerősebb embriók élték túl.
(MTI)
