Kezdünk ráérezni az istenek eledelére
2008. február 21.,csütörtök 16:42 |
Fejenként négy kiló csokit eszünk meg évente átlagban mi magyarok, ez mégis alig fele a nyugat-európai országokban elszopogatott mennyiségnek. Az ok az édességboltosok szerint a magyar süti, ugyanis a mi házi édességeinkben jóval több a csoki, mint a nyugatiakban. A gyártók arra panaszkodnak, hogy a csoki régen luxuscikk volt, amely lassította elterjedését. Mostanában viszont egyre kelendőbb az étcsoki. Ez akár jó jel is lehet, hiszen több benne a kakaó, vagyis egészségesebb.
A magyarok alig feleannyi csokit esznek, mint tőlünk nyugatabbra élők, míg egy magyar évente fejenként 4kg csokit fogyaszt el, addig Nyugat-Európában 7kg jut egy emberre - állítja az Édességgyártók Szövetsége. A csokoládé nagyhatalomnak számító Svájc még ezt is felülmúlja, ott 10kg-t majszolnak el fejenként.
A fogyasztás azonban Magyarországon is fokozatosan nő, amely a fogyasztási szokások megváltozásának köszönhetőek. Itthon is egyre inkább kezdik felismerni a csokoládénak a vörösborhoz vagy a zöld teához hasonlítható jótékony, élettani hatását, valamint többen engedhetik meg maguknak, hogy egyre drágább, minőségi csokoládét vásároljanak. Ráadásul az egyre bővülő választék is generálja a keresletet.
Ma még mindig a szezontól függ, melyik típusú csoki a kelendőbb. A téli hidegben inkább a fűszeres, sötétebb, tavasszal pedig a gyümölccsel töltött termékek fogynak. Egyes kutatást végző szakemberek szerint a szeptembertől májusig tartó időszak a főszezon. Nyáron inkább a jégkrémek, fagylaltok fogyasztása miatt esik vissza a csokoládi iránti kereslet.
Itthon továbbra is a tejcsokiból, a mogyorós, mandulás, marcipános csokiból fogy a legtöbb A nőket főként az epres, a joghurtos töltelékes, a férfiakat pedig az alkoholos, kókuszos változatok hozzák inkább lázba. Viszont hiába kelendőbb a tejcsoki, az elmúlt öt évben fokozatosan nőtt az étcsoki iránti igény. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy egyre tudatosabban vásárlunk, hiszen az étcsokoládé több kakaót tartalmaz, tehát egészségesebb.
A csokoládé alapanyaga a kakaóbab, amely a 12-18m magasra is megnő, a Theobroma cacao nevű fa termése. A theobroma szó jelentése "istenek eledele". A kakaófa főként Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein terem. A mai Mexikó területén a maja indiánok Kr. e. 600 körül használták a csokoládét: vallási szertartásokban, illetve gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen. A csokoládé jóval később, csak 1700 körül vált a közember számára is elérhetővé.
És végül a csokoládé típusok:
- étcsokoládé: kakaóvajból, kakaó oldatból, cukorból, esetleg a vaníliából készül.
- tejcsokoládé: a fentiek mellett a tejcsokoládé tartalmaz még tejet vagy tejport.
- fehércsokoládé: cukor, kakaóvaj, tej, vanília adja az alapját. A fehér csokoládé tehát nem szó szerinti csokoládé, mivel csak kakaóvaj tartalma van, kakaótartalma nincs.
elena
A fogyasztás azonban Magyarországon is fokozatosan nő, amely a fogyasztási szokások megváltozásának köszönhetőek. Itthon is egyre inkább kezdik felismerni a csokoládénak a vörösborhoz vagy a zöld teához hasonlítható jótékony, élettani hatását, valamint többen engedhetik meg maguknak, hogy egyre drágább, minőségi csokoládét vásároljanak. Ráadásul az egyre bővülő választék is generálja a keresletet.
Ma még mindig a szezontól függ, melyik típusú csoki a kelendőbb. A téli hidegben inkább a fűszeres, sötétebb, tavasszal pedig a gyümölccsel töltött termékek fogynak. Egyes kutatást végző szakemberek szerint a szeptembertől májusig tartó időszak a főszezon. Nyáron inkább a jégkrémek, fagylaltok fogyasztása miatt esik vissza a csokoládi iránti kereslet.
Itthon továbbra is a tejcsokiból, a mogyorós, mandulás, marcipános csokiból fogy a legtöbb A nőket főként az epres, a joghurtos töltelékes, a férfiakat pedig az alkoholos, kókuszos változatok hozzák inkább lázba. Viszont hiába kelendőbb a tejcsoki, az elmúlt öt évben fokozatosan nőtt az étcsoki iránti igény. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy egyre tudatosabban vásárlunk, hiszen az étcsokoládé több kakaót tartalmaz, tehát egészségesebb.
A csokoládé alapanyaga a kakaóbab, amely a 12-18m magasra is megnő, a Theobroma cacao nevű fa termése. A theobroma szó jelentése "istenek eledele". A kakaófa főként Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein terem. A mai Mexikó területén a maja indiánok Kr. e. 600 körül használták a csokoládét: vallási szertartásokban, illetve gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen. A csokoládé jóval később, csak 1700 körül vált a közember számára is elérhetővé.
És végül a csokoládé típusok:
- étcsokoládé: kakaóvajból, kakaó oldatból, cukorból, esetleg a vaníliából készül.
- tejcsokoládé: a fentiek mellett a tejcsokoládé tartalmaz még tejet vagy tejport.
- fehércsokoládé: cukor, kakaóvaj, tej, vanília adja az alapját. A fehér csokoládé tehát nem szó szerinti csokoládé, mivel csak kakaóvaj tartalma van, kakaótartalma nincs.
elena