Kalohírek

 

Kezdünk ráérezni az istenek eledelére

2008. február 21.,csütörtök 16:42  | 
Fejenként négy kiló csokit eszünk meg évente átlagban mi magyarok, ez mégis alig fele a nyugat-európai országokban elszopogatott mennyiségnek. Az ok az édességboltosok szerint a magyar süti, ugyanis a mi házi édességeinkben jóval több a csoki, mint a nyugatiakban. A gyártók arra panaszkodnak, hogy a csoki régen luxuscikk volt, amely lassította elterjedését. Mostanában viszont egyre kelendőbb az étcsoki. Ez akár jó jel is lehet, hiszen több benne a kakaó, vagyis egészségesebb.
Megosztás: 

A magyarok alig feleannyi csokit esznek, mint tőlünk nyugatabbra élők, míg egy magyar évente fejenként 4kg csokit fogyaszt el, addig Nyugat-Európában 7kg jut egy emberre - állítja az Édességgyártók Szövetsége. A csokoládé nagyhatalomnak számító Svájc még ezt is felülmúlja, ott 10kg-t majszolnak el fejenként.

A fogyasztás azonban Magyarországon is fokozatosan nő, amely a fogyasztási szokások megváltozásának köszönhetőek. Itthon is egyre inkább kezdik felismerni a csokoládénak a vörösborhoz vagy a zöld teához hasonlítható jótékony, élettani hatását, valamint többen engedhetik meg maguknak, hogy egyre drágább, minőségi csokoládét vásároljanak. Ráadásul az egyre bővülő választék is generálja a keresletet.

Ma még mindig a szezontól függ, melyik típusú csoki a kelendőbb. A téli hidegben inkább a fűszeres, sötétebb, tavasszal pedig a gyümölccsel töltött termékek fogynak. Egyes kutatást végző szakemberek szerint a szeptembertől májusig tartó időszak a főszezon. Nyáron inkább a jégkrémek, fagylaltok fogyasztása miatt esik vissza a csokoládi iránti kereslet.

Itthon továbbra is a tejcsokiból, a mogyorós, mandulás, marcipános csokiból fogy a legtöbb A nőket főként az epres, a joghurtos töltelékes, a férfiakat pedig az alkoholos, kókuszos változatok hozzák inkább lázba. Viszont hiába kelendőbb a tejcsoki, az elmúlt öt évben fokozatosan nőtt az étcsoki iránti igény. Ez megint csak azt bizonyítja, hogy egyre tudatosabban vásárlunk, hiszen az étcsokoládé több kakaót tartalmaz, tehát egészségesebb.

A csokoládé alapanyaga a kakaóbab, amely a 12-18m magasra is megnő, a Theobroma cacao nevű fa termése. A theobroma szó jelentése "istenek eledele". A kakaófa főként Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsia egyes részein terem. A mai Mexikó területén a maja indiánok Kr. e. 600 körül használták a csokoládét: vallási szertartásokban, illetve gyógyszerként használták láz, köhögés és terhességi depresszió ellen. A csokoládé jóval később, csak 1700 körül vált a közember számára is elérhetővé.

És végül a csokoládé típusok:
- étcsokoládé: kakaóvajból, kakaó oldatból, cukorból, esetleg a vaníliából készül.
- tejcsokoládé: a fentiek mellett a tejcsokoládé tartalmaz még tejet vagy tejport.
- fehércsokoládé: cukor, kakaóvaj, tej, vanília adja az alapját. A fehér csokoládé tehát nem szó szerinti csokoládé, mivel csak kakaóvaj tartalma van, kakaótartalma nincs.

elena

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]

Urbanista  Szürreális termálfürdőt árulnak 390 millióért

Gombaházak, piramisok és egy hangulatos törökdúlás-festmény teszi teljessé a képet.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére