Nem fakaszt könnyeket az újonnan felfedezett hagyma
2008. február 01.,péntek 18:33 |
Új-zélandi és japán tudósok biotechnológiai módszerekkel létrehoztak egy olyan hagymát, amely szeleteléskor nem fakaszt könnyeket, jelentették be pénteken Wellingtonban.
A kutatók a génkikapcsolás módszerét alkalmazták. Előbb japán tudósok felfedezték a hagymának azt a génjét, amely a könnyfacsaró vegyületek termelését szabályozza, majd 2002-től 5 évi munkával kidolgozták, hogyan lehet egy olyan génszakaszt beültetni a hagymába, amely kikapcsolja a könnyeztető vegyület termelését szabályozó gént.
A kutatók szerint az új hagyma nemcsak attól lesz jobb, hogy „nem kell sírni” a szeletelése közben, de még az íze is finomabb lesz. Azt remélik ugyanis, hogy ugyanazok a kénvegyületek, amelyek a könnyfakasztó anyag előállításában részt vesznek, most az ízanyagokat fogják erősíteni.
Az új hagyma azonban nem kerül máról-holnapra a piacokra. A háziasszonyok még 10-15 évig könnyezhetnek főzés közben.
(FH)
A kutatók szerint az új hagyma nemcsak attól lesz jobb, hogy „nem kell sírni” a szeletelése közben, de még az íze is finomabb lesz. Azt remélik ugyanis, hogy ugyanazok a kénvegyületek, amelyek a könnyfakasztó anyag előállításában részt vesznek, most az ízanyagokat fogják erősíteni.
Az új hagyma azonban nem kerül máról-holnapra a piacokra. A háziasszonyok még 10-15 évig könnyezhetnek főzés közben.
(FH)