Rác Pünkösd & Kacsafesztivál Dusnokon
2011. június 16.,csütörtök 10:12 |A csaknem két évtizedes Rác Pünkösd hangulatát és műsorait nehéz leírni, hiszen a térség egyik kiemelt rendezvényét évről évre sajátosan barátságos, ugyanakkor családias és nagyvilági hangulat övezi, ami a dusnokiak sajátja. Az összetartozás és barátság érzése hatja át a Barai Szabadidőparkot, mely minden esztendőben egy kicsit megújul. Korábban például rendezett tereppel, majd egy kis szánkózó-dombbal bővült, idén azonban teljes rehabilitáción esett át, amelyre a település önkormányzata LEADER forrásból nyert pályázati összeget. – 19,5 millió forintot nyertünk Európai Uniós támogatásból. Ezt arra használtuk fel, hogy építsünk itt és az óvodában is egy kisebb játszóteret – ismertette a beruházást Palotai Péter polgármester. – Külön öröm számunkra, hogy ötszáz négyzetméter térburkolatot, illetve ugyanekkora területű szilárd burkolatú utat tudtuk kialakítani, ami remélhetőleg megoldja majd az eső okozta, a terület mély fekvése miatti gyakori problémákat – folytatta Palotai Péter, aki örömmel újságolta azt is, hogy mióta elkészült a park, sokszor késő estig itt játszanak a gyermekek, fiatalok.
Arról is kérdeztük a polgármestert, aki hitvallásának tartja egy korábbi Rác Pünkösdről született cikk nyomán a „jó dusnokinak lenni” jelmondatot, hogy milyen érzéssel tölti el, amikor szétnéz a Barai parkban és azt látja, hogy helyi ismerős és más településekről érkező ismeretlen ismerős arcokkal telik meg a helyszín. – Öröm, hogy a falu apraja-nagyja kijön ide, ami pedig a Pünkösd külön öröme, azt a horvát tiszteletbeli kanonok fogalmazta meg szentmiséjén. Azt mondta, „magyarok, lengyelek és horvátok vagyunk, mégis itt ülünk egymás mellett, ez az ünnep pedig erről szól” – fogalmazta meg gondolatait a polgármester.
Megkérdeztük Németh József kalocsai Venesz-díjas szakácsot is, aki a Rác Pünkösdhöz kacsából készült különlegességekkel járult hozzá, hogy mi mindent kínált a megjelenteknek. – Hideg kacsamájat tálaltunk, ami igazi ínyencség, de a kacsa valamennyi részét felhasználtuk. Készült például mézes kacsacomb, rozéra sült mellfilé, amelyhez nem hagyományos köretekkel szolgálunk, hanem chillis-narancs chutney-t, meggyzselét és almával bolondított lilakáposztát készítettem – mutatta be a menüsort a Magyar Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnöke, aki egyúttal üdvözölte is a Kacsafesztivál kezdeményezését, melyet idén először, de hagyományteremtő jelleggel tartottak a szervezők.
-vis-