Kalohírek

 

Befejeződött a Kalocsa környéki Ivóvízminőség-javító Projekt

2015. szeptember 25.,péntek 11:31  | 
Solton szeptember 23-án, az új vízműtelepen tartották azt a projektzáró ünnepséget, melynek keretében a Kalocsa környéki Ivóvízminőség-javító Társulásban résztvevő települések polgármesterei jelképesen is átvették a Barákai ivóvíz rendszer és Solt város ivóvíz ellátás fejlesztését. A kalocsai járás 19 településen megvalósult beruházás nettó költsége közel 2 milliárd 146 millió forint, az átadással a társulásban résztvevő települések immár még biztonságosabban, a legkorszerűbb technológia alkalmazásával jutnak egészséges ivóvízhez.
Megosztás: 

A rendezvény házigazdája, Kalmár Pál, Solt város polgármestere elsőként Kovács Ernő kormánymegbízottat, majd a beruházással érintett települések polgármestereit, valamint a tervezésben, a műszaki megvalósításában résztvevő társaságok képviselőit köszöntötte.

A házigazda polgármester rámutatott:
a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0022 számú, "Kalocsa környéki Ivóvízminőség Javító Projekt" megvalósításához a járás valamennyi településének aktív közreműködésére szükség volt. Példaértékű beruházás valósult meg, hiszen a technológiai és technikai fejlesztés következtében az elkövetkezendő évtizedekre megoldódik az egészséges ivóvízellátás a kalocsai járásban a Barákai ivóvíz rendszer és Solt város vízellátásának fejlesztésével.

Kalmár Pál emlékeztetett arra, hogy a projekt 2012 májusában, a támogatási szerződés aláírásával kezdődött, a 19 településen megvalósult beruházás költsége nettó 2 milliárd 145 millió 945 ezer forint, melyből az EU támogatás 1 milliárd 673 millió 441 ezer forint, de a Belügyminisztérium önerő alapjából is 472,5 millió forintot biztosítottak a megvalósítás érdekében.

A szükséges engedélyek jelentős része 2014 nyarán állt rendelkezésre, a megvalósítást a Duna Aszfalt Kft. és az Aquaprofit Zrt. konzorciumban végezte.

Mint emlékezetes, a projekt egyik legfőbb eleme annak a 32 kilométer hosszú távvezetéknek az építése, amellyel Géderlak, Ordas Dunapataj összekötése révén tételével a barákai rendszer körvezetékessé a biztonság és vízminőség javítása valósult meg, továbbá Hartát és Dunatetétlent is bekapcsolták a rendszerbe, hogy egyúttal a vízminőség javítása is megoldódjon ezen a két településen. A rendszer fontos részét képezi, hogy Dunatetétlenen egy nyomásfokozó állomást építettek.

Solton a vízminőség javítása érdekében egy új, óránként 80 köbméter teljesítményű víztisztítót, a városon belüli 2,5 kilométer hosszú távvezetéket építettek. Az érintett összes településen a vízhálózatok rekonstrukciója mellett tűzcsap-, tolózár csere, bekötővezeték csere, valamint vezetékcsere történt.

Dunatetétlen és Harta között tizenegy kilométer hosszú távvezeték épült, de Harta és Dunapataj között is 6 kilométer vezetéket fektettek le.

A projektzáró rendezvényen dr. Bálint József, Kalocsa város polgármestere is részt vett. Kalocsa belterületén a projekt keretében a Tomori utca, Damjanich utca, Alkony utca, Gárdonyi utca, Csokonai utca, Dózsa György ivóvízvezetékének a rekonstrukciója valósult meg.

Partneroldalak

Oldal tetejére