Fél évtized alatt „kinőtte” Bátyát a Fokhagymafesztivál – Nemzetközi siker
2013. augusztus 07.,szerda 11:32 |

Öt évvel ezelőtt „hobbiból” született meg néhány jó barátnak a fejében annak a mára népünnepéllyé vált programnak az ötlete, amelyet Bátyai Fokhagymafesztivál néven ismerünk. A rendezvény Maros Attila és Varajti Gábor főszervezők, valamint családjuk és barátaik lelkes munkája nyomán azóta évről évre egyre nagyobbá nőtt, mígnem az annak helyet adó falu, sőt, a térség egyik kiemelt gasztronómiai és kulturális eseményévé lett. Mi sem igazolja ezt jobban, minthogy ebben az esztendőben már kétnapos volt a fesztivál, amelynek már a nyitónapja is nagyot szólt. Bár annak nem sok köze volt a sütéshez-főzéshez – mégis százakat vonzott a sportpályájára. A futballrajongók bizonyára a mennyben érezhették magukat, hiszen a Bátya és Környéke Válogatott csapata nem kisebb ellenféllel játszott barátságos mérkőzést, mint a Ferencvárosi Sasokkal, köztük olyan focilegendákkal, mint Lipcsei Péter vagy Ebedli Zoltán.
– A Fradi meccsre a térségen kívül még Dunavecséről, Bajáról és Szekszárdról is érkeztek látogatók. Ezen nem is csodálkozom, hiszen nekem szervezőként is hihetetlen volt, hogy valóban itt köszönthettük ezt a csapatot, akik a kegyetlen meleg ellenére eljöttek és lejátszották az ígért mérkőzést – nyilatkozta Varajti Gábor főszervező. Másnap a hivatalos megnyitó után – a főzőversennyel egyidejűleg – megtartották a III. Tamási Balázs kispályás labdarúgó tornát is, ahol a közönség soraiban külföldön élő, Bátyáról és a környékből elszármazott érdeklődők is megjelentek. Voltak itt Írországból, Skóciából, Németországból, Ausztriából, Ukrajnából, Olaszországból, Erdélyből, Vajdaságból, Svájcból, sőt az USA-ból érkezett vendégek is – mindez a fesztivál növekvő népszerűségét és ismertségét mutatja.
A bajnokságban nyolc csapat rúgta a bőrt
A gasztronómiai verseny első felvonásaként az otthon készült sós és édes házi sütemények megmérettetése, valamint a szintén otthon, előre elkészített hagymafonatok szépségversenye következett. Utóbbiakra talán jobban illene a fokhagymaszobor kifejezés, hiszen a benevezett alkotások között a bátyai tájház fölismerhető makettje, egy focicipő modellje, egy focikaput formázó vaskeretre és a rákötözött dróthálóra erősített fokhagymafüzérekből álló kompozíció mellett még egy templom makettjét is megtalálhattuk. A zsűri tetszését leginkább ez utóbbi pályamű nyerte el, de a valószínűleg legmunkásabb, mintegy két héten át készült focikapu, valamint a többi fokhagymacsoda készítői is minden elismerést megérdemelnek.
A sütemények versenyén az arany, ezüst és bronz oklevelek mellett egy különdíjat is kiosztottak, míg a győztes a jelképes elismerés mellett 50 kg lisztet is hazavihetett. Mennyi jó süti készül majd belőle!
A győztes fokhagymakompozíció
A helyszíni főzőversenyen három kategóriában indulhatott a benevezett közel harminc – köztük tizenhárom új – csapat, akik összesen majd’ negyvenöt fogást tálaltak föl a szaktekintélyekből álló zsűrinek. A gasztronómiai versengés növekvő népszerűségét mutatja, hogy a azon még a Fradi elnöksége is képviseltette magát egy csapattal.
A verseny kategóriánként folyt, tehát a bográcsos, a tárcsán készült ételek, és az egyéb kategóriában külön-külön arany, ezüst és bronz oklevelet osztottak ki, sőt a bográcsos ételek esetében – a nagy érdeklődés miatt – két-két aranyat, ezüstöt és bronzot is odaítéltek. Így mindhárom fokozattal összesen négy-négy pályázót jutalmaztak, míg a fődíjat, a fesztivál vándorserlegét a négy aranyérmes közül választották ki. Emellett nyolc különdíj is várt a versenyzőkre, a négy aranyérmes pedig még Arany Fakanál díjban is részesült. Az indulók között egyébként Vajdaságból, illetve Németországból érkezett szakácsok is főzőcskéztek. Az előbbiek közt a határon túli magyarok mellett szerb versenyzők is fakanalat ragadtak, míg az utóbbiak kalocsai barátaikkal alkottak főzőcsapatot, így e két társaság önmagában is nemzetközi csapatként vett részt a versenyen.
A legfiatalabb átlagéletkorú csapat a Kormos család volt, amely három 5 és 9 év közötti korú gyermekből állt – ők lettek a fesztivál arcai is, akik egyébként nemcsak fiatal korukkal, hanem az általuk elkészített, remek fokhagymás mártással tálalt fokhagymás pecsenyéjükkel is fölkeltették a bírák érdeklődését. Nem véletlen, hogy ilyen jól föltalálták magukat „konyhában”, hiszen mindhárman a Szabadtűzi Lovagrend apródjai.
A fesztivál arcai: a Kormos család csapata
Az abszolút győztes, az aranyérmesek közül kiválasztott Béka Tanya csapata a szerbiai Vajdaságból érkezett a megmérettetésre, így a vándorserleg idén a határon túlra került. Az impozáns kupát a csapat táncolva, percekig tartó tapsvihar közepette vett át a színpadon. Mivel vándordíjról van szó, ők már biztosan itt lesznek jövőre is, hiszen a serleget vissza kell hozniuk. Főztjüket azonban hamarabb is megkóstolja, aki most lemaradt, ugyanis a zsűri elnöke, a Venesz-díjas Németh József meghívta őket a Kalocsán a Paprikafesztivál keretében szeptember 14-én megrendezésre kerülő paprikás ételek főzőversenyére is. A Béka Tanya delegációja a mostani sikerét fokhagymás húsokkal és szerb specialitásokkal megrakott grill tállal érdemelte ki.
– Negyvenfokos hőség ide vagy oda, folyamatos volt a jövésmenés a bátyai sportpályán, és a főbb szponzorok már most megjegyezték, hogy jövőre is támogatni fogják, hogy a Fokhagymafesztivál kétnapos maradjon. Mi több, egyikük közkívánatra felvetette, hogy „szívesen látná a Piramis együttest is” a színpadon – idézte fel az eseményeket Varajti Gábor.
Amint azt korábban megírtuk, a szervezők örömmel vették volna, ha a dolgok szerencsés egybeesése által a fesztivál jelenthették volna be ünnepélyesen, hogy megalakult a fesztivál programfelelősei által alapított „Bátyai Fokhagymások Hagyományőrző Gasztronómiai és Kulturális Egyesület”, erre azonban még várni kell. Jövőre viszont már garantáltan az új egyesület égisze alatt futhatnak neki a hatodik fesztivál szervezésének, amely remélhetőleg sokban könnyíti majd a lelkes házigazdák dolgát.
Munkájukhoz és erőfeszítésekhez a továbbiakban is sok sikert és kitartást kíván szerkesztőségünk!
munkatársainktól
Fotók: Facebook
A vodeót a KalocsaTV készítette.