Németh József vasárnap reggel búcsúzott a főzőcsapatoktól
2015. szeptember 22.,kedd 08:15 |– Mindig szívesen jövünk Kalocsára, és hogy idén is megérte a felkészüléssel, utazással járó fáradtság, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Egri titok nevű ételünkkel, valamint a kukoricafelfújt házi paprika lekvárral desszertünkkel ifjúsági kategóriában Arany Bogrács I. díjat nyertük, de a Borlovag nagymestere díjat is magunkkal vihetjük – mondta Brecz Attila, az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola csapatának séfje. A szakoktató tanár azzal folytatta: a már úton lévő, vagy haza érkezett csapatok vezetőinek nevében is mondhatom: részvételünk a paprikafesztiválon igazából is nem magának az eseménynek, a városnak szól. Szerénytelenségnek tűnhet, de így van, Németh Józseftől hosszú idő óta annyi szakmai segítséget, ötletet kaptunk, rendezvényeinken annyira aktívan részt vesz, hogy rá való tekintettel is szinte kötelességünknek érezzük: a magunk lehetőségeivel saját városa fesztiválja sikeréhez mi is hozzá járuljunk. Az Egri titok persze nem is annyira titok, a fantázianév egy gombapaprikást takar szűzpecsenyével és csirkemellel, tócsnival, paprikás fekete babsalátával. Hordozható kemencét is hoztunk magunkkal, abban készült a kukoricafelfújt. Az alapanyagokat Egerből és környékéről szereztük be, de mi sem természetesebb, hogy a kalocsai paprikát helyben vásároltuk.
Egy-egy fesztivál, a kalocsai különösen jó alkalom arra, hogy akár a saját, akár tanulónk szakmai ismeretei gyarapodjanak, az itt szerzett tapasztalatokat később is hasznosítsuk. Ugyan első helyezést értünk el, de a zsűrizéskor az elnöktől, Pető Istvántól és Bede Róberttől olyan hasznos tanácsokat kaptunk, amelyekre például a tálalásnál érdemes lesz odafigyelnünk. Az is jó dolog, hogy tanulóink a szakma nagy mestereitől, ha mondhatom, „nagy öregjeitől” közvetlenül vehetik át azt a tudást, autentikus főzőtudományt, amit a könyvek persze nem tartalmaznak. Ezeknek az ismereteknek az egyik nagy tudója Németh József, ezért is jó és hasznos a vele közös munka – mondta Berecz Attila
Németh József a rendezvény tapasztalatainak összegzésekor annak a véleményének adott hangot, hogy érdemes volt azt a gyakorlatot követni, hogy a fesztivált alapvetően két napra tervezték, és ha már a paprikatermesztés a szántóföldi növények nagyobb térnyerése miatt visszaszorulóban van, a tudományos szimpózium ezúttal nem került a programsorozatba. Helyette Bede Róbert gasztrohowja, ételkóstolóval egybekötött főzőbemutatója volt a városháza udvarán, amire mintegy 250-en voltak kíváncsiak.
Németh József néhány adattal is érzékeltette a fesztivál gasztronómiai részének jelentőségét. Az idén 19. alkalommal megrendezett főzőversenyen összesen 394 kilogramm szürkemarha húst főztek meg. Ezúttal is köszönet illeti László Jánost, a Kunság Kft. tulajdonos vezetőjét, aki 50 százalékos áron biztosította ezt a hatalmas mennyiséget. Mint mondta, látványos volt a lovagi udvar is. A lovagi kard ezúttal Vajdaságba került, a Mátyás Király lovagrend csapathoz, bizonyítva, hogy a tájjellegű ételeknek mindig is nagy a becsülete. A rekordkísérlet keretében megfőzött 2130 töltött paprika nem csak nagyon sok, de nagyon finom is volt, amit az osztásra váró hosszú sor is bizonyított.
A leadott ételjegyek darabszáma is beszédes. E szerint a nagyközönségnek leginkább Duci-Juci töltött káposztája, a Gyuri Hal ABC halételei, valamint a Jakabszállásról érkezett Kaktusz Team nyárson sütött kacsája ízlett a legjobban. Nem lehet szó nélkül elmenni a salgótarjániak palóc grillje, a barokk ruhába öltözött Haspárti Team ételsora mellett sem. A tiszaújvárosi Sparhert ördögei látványosan berendezett spájzzal és konyhával mutatták meg magukat, és kitűnő komplett ételsort készítettek. Idén Paks város volt a díszvendég, a Duna jobb partjáról érkezett vendégeink nemcsak a kulturális műsorokban, hanem a gasztronómiában is helyt álltak – mondta Németh József.