Kalohírek

 

Már online is kutatható az Érseki Könyvtár

2015. október 12.,hétfő 14:50  | 
Elindult a Főszékesegyházi Könyvtár online szolgáltatása. A digitális állomány folyamatosan bővül. Regisztrálni kell, de a használata ingyenes.
Megosztás: 

Többéves digitalizáló munka eredménye érett be azzal, hogy a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár  elindította online könyvtár szolgáltatásait. Sok könyvritkaság már most is elérhető a kutatók számára, de az állomány digitalizálása folytatódik, a tartalom folyamatosan bővül. Az e-könyvtár használata regisztrációhoz kötött, de a dokumentumok tanulmányozása ingyenes.

A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárban évek óta megkezdett digitalizáló munka eredménye az e-könyvtárba feltöltött és immár meg is tekinthető digitális tartalom. Először a kutatók által leggyakrabban keresett helytörténeti, teológiai, történeti és egyéb dokumentumokat, válogatott ritkaságokat, különlegességeket tettek hozzáférhetővé az internetes felületen, és az elektronikus állományt bővítik is.

Az új szolgáltatás az állományvédelem szempontjai mellett az olvasók, kutatók hozzáférésének megkönnyítése tekintetében is jelentős előrelépés – derült ki a könyvtár portálunkhoz eljuttatott közléséből.

A már feltöltött állományban muzeális könyvek, köztük középkori kódexek, kéziratok, ősnyomtatványok, régi magyar könyvek, antikvák, és egyéb könyvritkaságok mellett olyan alapművek szerepelnek, mint a széles körben használt kézikönyvek és évkönyvek, de a leggyakrabban használt, főként történeti és teológiai témájú régi, ritka folyóiratok is fölkerültek az interneten kutatható állományba.

Külön kiemelendőek az online könyvtárba feltöltött helytörténeti művek és dokumentumok, amelyek nemcsak városunk, hanem az egykori Kalocsa-bácsi és a mostani Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye történetének is fontos forrásai. Az online elérhető tartalmak közt mindemellett kalocsai kötődésű szerzők műveit is föllelhetjük.

A digitális könyvtár a feldolgozás ütemében folyamatosan bővül. A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár E-könyvtára díjmentesen látogatható, PDF és JPG fájlokból álló tatalma – regisztráció mellett – korlátlanul kutatható, de annak további fölhasználása és nyomtatása a könyvtár engedélyéhez kötött.

 

Partneroldalak

Oldal tetejére