A Paprikás Ételek Főzőversenyén tavaly indult először a Kalohírek csapata, amikor is Török Ferenc és Katusné Dávid Edit főzőpáros paprikása az Ezüst Bogrács Díjat érdemelte ki. A tavalyi sikereken felbuzdulva az idén is benevezett a rangos megmérettetésre a stáb.
Az étel kiválasztásánál fő szempont volt, hogy ne csak a kalocsai paprikához, de a térséghez is kötődjön a készítendő étel, amely így továbbörökítheti azt a népi gasztronómiát, amely erre a tájegységre jellemző. A paprikás gombóc azonban másért is kötődik a városhoz, hiszen ebből az ételből a Paprika Napok keretén belül 2006-ban rekord mennyiségű készült, amely Gergely József nevéhez volt köthető, aki már sajnos nem lehetett a zsűri tagjai közt. A Kalohírek csapata az étellel a néhai „Gombóckirálynak” kívánt méltó emléket állítani a főzőversenyen.
Már kora reggel nagy volt a nyüzsgés a Kalohírek sátra körül, hiszen az igazi szállási étel jó elkészítéséhez nemcsak megfelelő alapanyagokra volt szükség, hanem arra a rég elfeledett népi világra is, ami a sátor előterében újra életre kelt. Előkerült a sparhelt, a vájling, a zománcos tál, a faragott pad és a viaszos vászon ugyanúgy, mint a zsírosbödön és az alumínium villa, amelyre már csak nagyanyáink sublód fiókjában lelhetünk.
Aztán megkezdődtek az előkészületek, hiszen a közel ezer gombóc elkészítése a krumpli hámozással vette kezdetét, amelyből a szerkesztőség minden tagja kivette a részét. Persze megsiratták a lila hagymát is és a húsos szalonnát is apró kockákra szelték a gyakorlott kezek.
A tésztagyúrás aztán már a két szakácsra maradt, de aztán többen is segítségükre siettek. Nemcsak a krumplitörésbe, hanem a „gombócozásba” is egyre több szorgos kéz kapcsolódott be, a kifőzésről már nem is beszélve, hiszen a szakácsoknak a szakmai zsűri előtt volt jelenésük a már elkészült paprikás gombócokkal.
„Egyszerűen remek” – mondta a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke, Prohászka Béla a zsűri asztalnál, majd az eredményhirdetéskor is, amikor nemcsak a XIII. Paprikás Ételek Főzőversenyének vándorserlegét, de az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját is átadták a csapatnak.
Török Ferenc az eredményhirdetéskor a résztvevőkkel is megosztotta nyertes étel receptjét, amelyet remélhetőleg a más országokból érkezők is elkészítenek majd.
Paprikás gombóc a Gombóckirály emlékére
Hozzávalók:
5 kg főznivaló hámozott krumpli
2 kg liszt
5 db tojás
10 fej lila hagyma (közepes nagyságú)
50 dkg húsos szalonna
10 dkg mangalica zsír
10 dkg kalocsai őrölt pirospaprika
10 dkg só
Elkészítés:
A meghámozott krumplit kockára vágjuk és feltesszük főni úgy, hogy a víz bőven ellepje. Hozzáadunk három evőkanál sót.
Amikor megfő, leszűrjük (a levet félretesszük, ebben főzzük majd ki a gombócokat) és hagyományos krumlinyomóval áttörjük egy vájlingba. Hagyni kell, hogy kihűljön.
Amíg a krumpli hűl, egy nagy lábasban felolvasztjuk a mangalica zsírt és hozzáadjuk a kockára vágott húsos szalonnát és kisütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg.
Egy tányérra kitesszük a pörcöt, a zsírt félretesszük.
A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a liszt felét beleütjük az 5 tojást, beleszórunk 4 evőkanál sót, és 10 evőkanál folyékony zsírt mérünk hozzá.
Összedolgozzuk jó egyenletesre és addig adjuk hozzá a maradék lisztet, míg a tészta se nem lágy se nem kemény lesz, és nem ragad a vájling falához.
Amikor kész van, lisztezett nyújtódeszkára tesszük, és olyan vastagra nyújtjuk, mint amilyen nagyságú gombócokat szeretnénk belőle kapni.
Javasolt vastagság 2-3 cm. Egy éles késsel 2-3 cm-es csíkokra vágjuk, majd a csíkokból hasonló nagyságú részeket lecsípve a tenyerünkben gombócokat formálunk belőlük.
Akkor jó, ha a gombócok egyforma nagyságúak!
A leszűrt levet feltesszük melegedni, és amíg felforr az olvasztott zsíron megdinszteljük a kockákra vágott lilahagymát. Vigyázzunk, hogy lassan dinszteljük nem szabad, hogy a hagyma odakapjon.
Amikor kész levesszük a tűzről és kevergetés mellett hozzáadjuk a pirospaprikát.
Ha víz forrni kezd, beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Szűrőkanállal kihalásszuk és lecsöpögtetés után a hagymára öntjük és a tál mozgatásával összekeverjük, hogy a gombócok szép pirosak legyenek és rájuk ragadjanak a hagymakockák.
Cseréptányérba szedjük, a tetejére rászórunk a pörcből, villával felszúrjuk, jó vörösborral locsoljuk.
Egészségünkre!
A 13-as szám szerencsét hozott a Kalohírek csapatának, hiszen a XIII. Paprikás Ételek Főzőversenyének fődíját, valamint az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend különdíját is szerkesztőségünknek ítélte oda a szakmai zsűri.
Blogok
Ezt fald fel! Lajcsi szelet
Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]Mit nézzünk ma a tévében? Hétfő, február 22. – Búcsú
Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]Urbanista Szürreális termálfürdőt árulnak 390 millióért
Gombaházak, piramisok és egy hangulatos törökdúlás-festmény teszi teljessé a képet.További hírek
Humor
... tovább »