Hatósági ellenőrzések
2008. december 09.,kedd 18:34 |
Az előadás aktualitását az „élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről” szóló 2008. évi XLVI. törvény adta, mely alapjaiban változtatta meg az élelmiszer előállítást, forgalmazást, vendéglátást és közétkeztetést - de számos más területet is - érintő hatósági ellenőrzés módszereit, követelményeit és szigorát, ugyanakkor kiiktat számos párhuzamosságot és egyértelműsít hatásköröket.
Mint ahogy azt Dr. Molnár Zoltán portálunknak elmondta: „A szabály tulajdonképpen annyiban új, hogy egy hatóság hatáskörébe rendezi a döntéseket. Emellett jelentős különbségtételt tesz a bírságok tekintetében, olyan értelemben, hogy ugyanazért a cselekményért egy kisebb bevétellel rendelkező cég sokkal kevesebbet fizet, mint egy nagyobb forgalmú. Ez egy igazságosabb teherviselés, ha már bírságról kell beszélnünk. Alapvetően azonban nem a büntetés kiszabása a cél, hanem a megelőzés. A fórum célja is az, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a vállalkozók, és elkerüljék a bírságolást.” Dr. Molnár Zoltán emellett elmondta, hogy a karácsonyi ellenőrzés nem különbözik a többitől, hiszen a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai rendszeresen végeznek ellenőrzéseket a megye területén. Csupán annyi a különbség, hogy a karácsonyi idényárukat különösen nagy figyelemmel kísérik az ellenőrök.
A Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviselete azzal a szándékkal szervezte meg ezt az előadást, hogy a célcsoportba tartozó élelmiszer előállítás, forgalmazás, vendéglátás területén tevékenykedő vállalkozások, intézmények részére egyértelműek legyenek a jövőbeni ellenőrzés módszerei, követelményei és bírságolási szabályai. Segíteni próbáltak abban, hogy a tájékoztatással jogkövető magatartást tanúsítsanak a vállalkozások és ezzel valamennyi szereplő közös érdekét, az élelmiszer-biztonságot szolgálják.
R.
