Kalohírek

 

Reformok a kórházi étkeztetésben

2007. december 14.,péntek 17:06  | 
A Kalocsai Kórházban is bevezették az Egészségügyi Minisztérium azon rendelkezését, hogy minden beteg számára biztosítani kell a napi három főétkezés mellett plusz egy kisétkezést, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékot. Kórházi körutunk során a központi konyhában jártunk, ahol bepillantást nyerhettünk az étkezések előkészítésébe, tárolásába és szervírozásába.
Megosztás: 

A Kalocsai Kórházat is elérte az Egészségügyi Minisztérium azon rendelkezése, hogy minden beteg számára biztosítani kell a napi három főétkezés mellett egy kisétkezést, valamint megfelelő mennyiségű folyadékot. Tehát, ha a beteg 1-1,5 liter teát kíván elfogyasztani, akkor a kórház ezt biztosítja számára. A kisétkezés annyit jelent, hogy a kórházba bekerülő beteg reggelin, ebéden és vacsorán kívül egy uzsonnai étkezést is kap, amely a gyümölcstől kezdve, a műzli szeleten át, a krémes pudingot is magába öleli.
A választási lehetőség – ami a köztudatba kikerült - az a normál étrendet fogyasztó páciensek esetében ajánlható fel. Ezek közé a betegek közé azok tartoznak, akiknek emésztő rendszere, illetve az általános egészségi, illetve betegségi állapota nem igényel különösebb kíméletet. Tehát ha valakinek olyan elváltozás van a szervezetében, amely az emésztőrendszert nem érinti, az normál étrendet kaphat. Ezek az ételek az otthoni háztartásokban is használatos nyersanyagok felhasználásával készülnek. A fent említett betegek választhatnak az úgynevezett normál, illetve a normál – könnyű vegyes változat között. Ez jelenti azt, hogy A, vagy B menü közül dönthetnek. Jellemzően azok a páciensek kapják ezt a lehetőséget, akik étkezési szempontból semmilyen megszorításra nem szorulnak. Például a tüdőosztályon, a sebészeten, a pszichiátrián, vagy a szülészeten fekvő betegek egy része. A sebészeti osztályon azok, akik olyan műtéten estek át, amely az emésztőrendszert is érinti, azok részére ez a választási lehetőség természetesen nem kínálható fel.
A gyermek osztályon, az intenzív osztályon, valamint a belgyógyászaton az orvos által előírt étrendet kapják a betegek. A kórházba kerülő emberek étkeztetésénél a cél, a gyógy élelmezés és a gyógy táplálás biztosítása, tehát, hogy minden páciens egyéni, személyre szabott diétát kapjon.
Idáig 285 forintos napi keretből kellett megoldani a három főétkezést, most 550 forintos normát szabtak ki minden betegre. A megnövelt pénzösszeg nagyobb variációs lehetőséget hoz magával, a kórház olyan élelmiszereket is meg tud rendelni, melyeket eddig a pénzügyi keret nem tett lehetővé. Félő azonban, hogy a januári áremelésekkel a lehetőségek kicsit mérséklődni fognak, de a miniszteri rendelet szerint előírt napi három főétkezés, a kis étkezés és a folyadékfogyasztás lehetősége ezentúl is biztosítva lesz a betegek számára.
Illés L. Adrienn

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]