Kalohírek

 

Őszi programok Velencétől a Bakonyig

2015. október 09.,péntek 23:41  | 
Kevésbé barátságos időjárási körülmények között is számtalan kirándulási lehetőség közül választhatnak a belföldi utazók. A Magyar Turizmus Zrt. összegyűjtötte a wellness és a gasztronómia kedvelői­nek a Velencétől Bakonyig látogatható úti célokat.
Megosztás: 

A Velencei-tónál, ha az idő nem engedi a szabadtéri programokat, a tóparton álló gárdonyi vagy velencei négycsillagos szállodák várják a kikapcsolódásra vágyókat, ahol élménymedencék, különleges szaunák, exkluzív regeneráló kezelések segítik a megfáradt utazók pihenését. A parttól kicsit távolabb a termálfürdő gyógyvizében is megmártózhatunk. A Velencei-tó környéki pincészetek borbemutatókat és -kóstolókat tartanak, de az agárdi pálinkát sem szabad kihagyni a látogatócentrum megtekintésével és egy igazán nagyszerű gasztronómiai élménnyel a Sreiner-tanyán.

Sümegen a történelmi lovasjátékok alkalmával a középkori viadalokat szinte karnyújtásnyira vívó marcona harcosok kimerítő csatája után a látogatók átadhatják magukat a középkori lakomák gasztronómiai élvezetének. A lovagi tornák felelevenítése után a szomszédos wellnessben lehet lazítani, ahol egyedülálló módon a mesés Kelet misztériuma keveredik a középkor hangulatával, modern köntösbe bújtatva. Kitűnő helyszín ahhoz, hogy felkészüljünk a tél megpróbáltatásaira.Felejthetetlen kikapcsolódást nyújt a festői őszi Bakony. A bakancsos túrázás mellett olyan helyeket is meglátogathatunk, mint Zircen, a Bakony fővárosában az apátság látogatóközpontja, amely különleges élményeket kínál, vagy a sörfőzde, ahol hagyományos receptek által készített kézműves sörök oltják a megfáradt vándor szomját.

Tatán érdemes felfedezőutunkat az Öreg-tó partján kezdeni a vízivárnál, amely Luxemburgi Zsigmond és Mátyás király idejében az ország egyik legszebb reneszánsz épülete volt. Az Esterházy-kastély szintén a tó partján áll, amely Fellner Jakab tervei alapján épült. Érdemes felkészülni rá, hogy őszi tatai látogatásunk alkalmával az őszi madárvonulási időszakban 10-15 ezer vadlúd gágogásától hangos a környék. A tóparton álló óriási platánfa is tudna mesélni minderről: 230 éve őrzi a vár kapuját, több társával együtt Versailles-ból hozatták az Esterházy család megbízásából.Kicsit útirányt váltva a Cseke-tó felé, további rejtett kincseket fedezhetünk fel az angolparkban. A növényritkaságok mellett megcsodálhatjuk a műromokat, a kiskastélyt – amely nyári lakként szolgálta a nagyurakat – és a pálmaházat. A közelmúltban nyílt Fényes tanösvény pedig a Fényes-forrásvidéket mutatja be. A különleges helyszínt a látogatók most már száraz lábbal járhatják be. Tatán ugyanis minden a víz körül forog, amit a máig fennmaradt vízimalmok is bizonyítanak. A barokk hangulatú kisváros nem csak a kultúra szerelmeseinek kiváló úti cél, hiszen a mozgás megszállottai is megtalálják maguknak a legkedvesebb elfoglaltságokat.

Forrás: Magyar idők

Partneroldalak

Oldal tetejére