Hajósi borász az országos top 5-ben
2014. november 28.,péntek 10:12 |A hajósi Koch Borászat vezetője olyan, a hazai borkultúrában etalonnak számító nevekkel került egy lajstromra, mint a szekszárdi Dúzsi Tamás, vagy az egri Bolyki János, de ott van a badacsonyi borvidékről Borbély Tamás és a mátrai borvidék borásza, Szőke Mátyás is a jelöltek között.
Koch Csabának – és társainak – múlt pénteken volt lehetősége arra, hogy személyesen is bemutatkozzon és megismertesse borait az ítészekkel, akik december elején hozzák majd nyilvánosságra, hogy kinek ítélik a nívós címet. A hajósi borász számára akárhogy is alakul a dolog, az idei év biztosan piros betűs esztendőként kerül majd szakmai kalendáriumába, hiszen 2014-ben a Koch Borászat elnyerte „Az Év Pincészete” díjat is. Ezután kifejezetten meglepte, amikor megtudta, hogy esélyes az „Év Bortermelője” címre is.
Mint elmondta, felmenői tíz generáció óta szőlőt művelnek a Hajós-Bajai borvidéken, ő maga nagyapjától tanulta meg a borkészítés tudományát. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodnak a borvidéken, a saját telepítésű tőkék kiváló minőségű talajokon nőnek, a borászatban pedig a legmodernebb technológiát használják. Büszke rá, hogy hazai és kiemelt külföldi (Franciaország, Anglia) versenyeken egyaránt szép eredményeket hoznak borai. És hogy mi a siker titka? Idézzük Koch Csabát!
– A legfontosabb a becsületes, hiteles munka, amit kitartóan kell végezni hosszú-hosszú éveken át – kezdte. – Kell hozzá egy olyan érzékelési képesség, ami segíti a borászt az általa megálmodott célok eléréséhez. Kiváló minőségű borokat kell készíteni és a versenyeken is teljesíteni kell és nem szabad megfeledkezni a folyamatos innovációk szükségéről is. A borász munkája a termőföldtől a pohárig tart. Az ültetés pillanatától tudnia kell a borásznak, hogy mi a végcélja az erőfeszítéseinek – zárta gondolatait az „Év Bortermelője” cím hajósi esélyese, Koch Csaba.
STVN