Orbán-napi Borünnep
2011. május 27.,péntek 13:40 |
Íme egy kis kedvcsináló a programokhoz:
Ördögszekér kézművesvásár
Az ördögszekeres vásárokon részvevő árusok, természeti és városi környezetbe is illeszkedő egységes faszerkezetes sátrakból kínálják jellemzően zsűrizett iparművészeti és kézműves portékájukat.
A portékák, melyek itt asztalra, „ponyvára” kerülnek nem a tömegtermelés elidegenített tárgyai, melyekre értetlenül tekintünk. Létrehozójuk nem egyszer maga az árus, aki kezünkbe adja azokat, elmeséli történetüket, tanácsot ad használatukhoz. Egy ilyen termék egyszeri, megismételhetetlen, s valóban sajátunkká válik. Merjük kimondani, aurájuk (szó szerint „levegőjük”) van, melyet a mester belélehelt, kezével igazított.
Gasztronómia
A szűkebb értelemben vett ma is élő népi konyhakultúrával ismerkedhetnek meg az Orbán-napi borünnep látogatói. A rendezvény tematikájához kapcsolódva, a helyben elkészített ételek harmonizálnak a vásár hagyományőrző hangulatával, a kiállított párlatokkal, borokkal.
A vendéglátó egységek nádtetős, faszerkezetű installációkban kapnak helyet, melyek belső dekorációja a hagyományos hangulatot követi, de természetesen a mai kor követelményeknek is megfelelnek. A dekorációs elemek része a régi, népies konyha enteriőr kialakítása, kézműves fabútorokkal, sparheltekkel, régen használatos konyhai eszközökkel.
A látványt fokozza, hogy az ételek a vendégek előtt, frissen készülnek el. Parázson sül a hurka, kolbász, pecsenye, vasbográcsban fő a pörkölt, fonott kosarakban, pogácsa, perec vár mindenkire.
Ismerjék meg hazánkat, a hazánkban élő embereket, munkájukat, életüket, az általuk készített ételeken keresztül. A gasztronómia segítségével bemutatásra kerülnek Magyarország régiói: ismerje meg mindenki a kevi birkapörköltet, az alföldi szürkemarha gulyást, a gemenci szarvasragut, a zalai borókás vaddisznót és a slambucot. …és ha ez még nem lenne elég: különféle grill- és halételek, kenyérlángos, tócsni, dödölle, friss saláták, vegetáriánus ételek, friss gyümölcsök, köretek, házi savanyúságok várják a látogatókat.
Királyi Kürtöskalács
A Királyi Kürtőskalács előtt megéri várakozni a sorban. Míg magunkba szívjuk a faszénparázs felett karamellizálódó cukor fahéjjal, vaníliával vagy dióval keveredő illatát, szemünket a piruló és forgó kalácsokon legeltethetjük. Mindeközben szorgos kezek, mint nyüzsgő hangyák dagasztják, formázzák, csavarják, beszórják, sütik, csomagolják a minőségi alapanyagokból készülő édességet.
Szinte nincs olyan magyarországi szabadtéri rendezvény, ahol ne kóstolhatnánk meg e remeket. Találkozhatunk vele Európa egyik legnívósabb karácsonyi vásárán, a budapesti Vörösmarty téren, de a Mesterségek Ünnepén is királyi élményben lehet annak része, aki kürtőskalácsra éhezik. A kiemelt szabadtéri rendezvényeken Szegedtől Szombathelyig, Szentendrétől Bajáig, évente 60-70 rendezvényen találkozhatunk a kalocsai vállalkozással, akik tavaly óta az országban elsőként kapták meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségtől a „Magyar Népi Sütő-főző Hagyományok Őrzője címet” valamint a „Népi Gasztronómia Érdemérmét”, amellyel a hazai szabadtéri vendéglátósok közül jelenleg csak ők rendelkeznek.
Május utolsó hétvégéjén, az Orbán-napi borünnepre kilátogatók is megismerkedhetnek ezzel a királyi eledellel.
