Kalohírek

 

Paprikapirosba öltözött Bátya - Jó minőségű lesz az őrölt paprika

2015. szeptember 28.,hétfő 13:59  | 
Bátya talán az utolsó olyan Kalocsa környéki település, ahol az évszázados hagyománynak megfelelően, az eresz alatt fűzve, vagy több évtizede „szütyőben”, tömegesen szárítják a fűszerpaprikát. Ám a főút mellett haladva idén mintha kevesebb paprikafűzért látnánk, pedig szeptember és október eleje hagyományosan a paprikaszedés időszaka. Nagy Attila falugazdász szerint nem csökkent a termőterület, a kalocsai járásban idén is közel 440 hektáron szüretelik a piros aranyat.
Megosztás: A szakember arról számolt be, hogy a hétvégi esős időjárás ugyan akadályozta a betakarítást, de ahol már az első szedésen túl vannak, ott hektáronként átlagosan 15 tonna fűszerpaprikát szállítottak be a földekről, kezdték meg a feldolgozásra való előkészítést. Vannak olyan gazdák, akik elsősorban az öntözhető területeken akár 20 tonnás átlaggal is dicsekedhetnek, de amennyiben az időjárás megengedi, a korai fagyok elkerülik a Kalocsa környéki határt, a második szedést akár a harmadik követheti, még kiegyenlíthetődnek a mostani különbségek.

Nagy Attila emlékeztetett arra, hogy a természetfelelős tavaly nem volt kegyes a termelőkhöz, a korán beköszönő fagy elvitte a második szedést. Ez aztán a felvásárlási árakban, végül az őrölt paprika árában is megmutatkozott.

A szeptember 28-án kezdődő hét már ígéretesebbnek tűnik a betakarítással foglalkozóknak, a gazdák a dusnoki, fajszi és bátyai határba a sáros föld, reggeli harmat ellenére már fél 7-kor szállították családtagjaikat és az idénymunkásokat.

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Csütörtök, január 17.

A Lángoló Mississippi (Film Mánia, 18.30) Alan Parker 1988-as filmje, mely egy 1964-ben megtörtént -egyáltalán nem egyedi- esetet dolgoz fel, a témához illő, igen [...]

Urbanista  Kell-e egységes színterv a budai és a pesti rakpart házaira? - Itt van vitaindítónak a Neuschloss Palota a Szilágyi Dezső téren

Mégis csak ezek a jelentik Budapest kirakatát. Itt a vitaindító épület a Szilágyi Dezső térről.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére