Kalohírek

 

Leleplezték Wass Albert szobrát Kalocsán

2012. október 24.,szerda 11:36  |      (5)
Október 22-én, hétfőn 16 órakor több száz fős ünneplő sokaság körében fölavatták a régi postával szemközti ’56-os emlékparkban Wass Albert mellszobrát, Kovács Norbert kalocsai szobrászművész alkotását.
Megosztás: 

Szólj hozzá!

A nagy erdélyi író, költő emlékművének leleplezése előtt Török Ferenc polgármester és Vesztergám Miklós, a szobor állítását kezdeményező Kalocsai Wass Albert Baráti Kör vezetője is szólt a megjelentekhez, Wass Albert szűkebb pátriája, a székely nép üdvözletét pedig Bartha József holtmarosi református lelkész, a Czegei Wass Alapítvány elnöke hozta el Erdélyből.

A Himnusz tárogatóval kísért közös eléneklését követő köszöntőjében Török Ferenc utalt arra, hogy sokan támadták, támadják a vezetést, amiért épp Wass Albertnek, egy ilyen vitatott személyiségnek állítanak szobrot. Ugyanakkor az író az emigrációban is mindvégig kitartott magyarsága mellett, és a magyarság egységét képviselte. Ha pedig egy helyi civil szervezet, egy közösség azzal a kéréssel fordul a városvezetéshez, hogy méltó emléket szeretnének állítani egy olyan írónak, akit sokan a legnagyobbak közé sorolnak, akkor annak kötelessége az ügy mellé állni – fejtette ki a polgármester, és biztosította a megjelenteket, hogy a későbbiekben is nyitottak lesznek a hasonló kezdeményezésekkel szemben.A szoborállítás előzményeiről, a hozzá kapcsolódó jótékonysági rendezvényekről annak idején rendszeresen tájékoztattuk olvasóinkat. Írtunk az
idei és már a tavalyi huszonöt órás Wass Albert fölolvasó maratonrólés számos jótékonysági kezdeményezésről, amelyekről az ünnepélyt levezető Vesztergám Miklós is megemlékezett, köszönetet mondva mindazoknak, akik önzetlenül segítették a szobor elkészültét.

Szólt számos jótékonysági koncertről, így a
Főszékesegyházi Énekkarnak és Leányfalusi Vilmos orgonaművésznek a Zárdatemplomban adott hangversenyéről, az All Gun’s-nak és a Country Roadnak a Barlang Sörözőben tartott, a Clippers és a Veracruz együtteseknek az Ifjúsági Házban, illetve a No Limitnek a foktői Fekete Horgonyban rendezett koncertjeiről, valamint a hajósi templomban, illetve a Művelődési Házban Szabó István és Szabó Andrea énekesekkel közösen adott saját tárogató-hangversenyeiről is.
Azt is hozzátette azonban, hogy jelentős összeg gyűlt össze közadakozásból, vállalkozók és magánszemélyek fölajánlásaiból, országszerte különféle rendezvényeken, többek közt a Kurultájon végzett gyűjtésekből úgyszintén.

Vesztergám Miklós szólt a szobor történetéről is, és arról, hogy a szobor előtti kövezetbe két, az erdélyi Wass Albert-patakból hozott követ ágyaztak be, továbbá elmondta, hogy a szoborról két másolat is készül majd, amelyek erdélyi és vajdasági testvérvárosainkba, Székelykeresztúrra, illetve Kúlába kerülnek majd, erősítve a kapcsolatot az ottani és a honi magyarság között.Fölidézte a Színházban tartott, iskolások számára
meghirdetett Wass Albert vers-, próza- és mesemondó versenyt is, amelyről elmondta, hogy kellemes meglepetésre több mint félszázan neveztek be rá, ezért még elődöntőt is kellett szervezni. E verseny díjazottjai szavalták a szoboravató során elhangzott verseket: Szabó Noémi az Előhang című, Szabó Tirza Rebeka a Megváltás című verset, míg Elamin Flóra az Üzenet haza, Szabó Ráhel pedig a Bujdosó imája című költeményt mondta el.

Bartha József Erdély üdvözletét hozta el. Mondandóját számos Wass idézettel alátámasztva beszélt egyebek közt a Trianonban elszakított nemzetrészek életének nehézségeiről, valamint az őket és az összmagyarságot ért földolgozhatatlan igazságtalanságról, de óvott a csüggedéstől, mert – mint mondotta – elkezdődött a magyarok ébredése.Köszönetet mondott az anyaországi magyarságnak, amiért május 22-én végre átvehette a magyar állampolgárságát – összetartozásunkat – hivatalosan igazoló iratot. Erre van szükség, az összefogásra és az egymásért való kiállásra, hogy „ne legyen magyar magyarnak farkasa”. Wass Alberttel szólva elmondta, ha szereti egymást a magyar, támogatja egymást és összefog, akkor hamarosan eljöhet az igazság pillanata, és a szétszakított nemzetrészek újra egyesülhetnek.Ezt követően az alkotó, Kovács Norbert és Vesztergám Miklós leleplezték a szobrot, amelyet azután Hunyadi János református lelkész áldott meg. A továbbiakban a jelenlévők megkoszorúzták Wass Albert szobrát, amihez Rumi Zsolt tárogatójátéka adott zenei aláfestést. Ezután a megjelentek meghallgattak egy részletet a költővel készült utolsó interjúból, amelyben ezt üzente a magyar utókornak: „ébredjetek föl újra, magyarok, váljatok újra nemzetté, mert nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem, hogy mennyi szépet, jót és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért!”A szoboravatás befejeztével, a Székely Himnusz eléneklése után az ünneplők a Színházba vonultak át, ahol 18 órától a nagyváradi Kiss Stúdió Színház Wass Albert műveiből összeállított válogatást fölvonultató műsorát láthatták, Üzenet az otthoni hegyeknek címmel. Egyidejűleg az előtérben a Mentor Kiadó gondozásában megjelent Wass Albert köteteket lehetett megvásárolni, amivel egyben a Czegei Wass Alapítvány által működtetett, holtmarosi Tulipán Árvaházat is támogatták a vásárlók.

A videót a KalocsaTV készítette.Hozzászólások

mettyu 2012. november 05. 09:48

Ugyan tanácsadó! Ne gyerekeskedjünk már, hogy nem értetted meg amit írtam, hogy tényleg nem érzékeled azt a politikai és kulturális közhangulatot, ami miatt én írtam amit írtam. De őszintén szólva nem sok energiát akarok erre elpazarolni, úgyhogy én ezt a vitát inkább hanyagolnám. bocs.

tanácsadó 2012. október 31. 07:57

Ugyan mettyu! Ne gyerekeskedjünk már, Wass Albert és Horthy is nagy jelentőségű alakjai voltak a múlt századunk történelmének, ez vitathatatlan. Ami vitatható, az a holokauszttal való kapcsolatuk, és emiatt szokás a baloldalon nem szeretni őket. Azt mindenesetre szögezzük le, hogy Wass Albert egyetlen zsidót sem kínzott meg, nem beszélve Horthyról. A 20. század egyébként véget ért, ha nem vetted volna észre! A háborús bűnösök megbűnhődtek, nemrég meghalt az utolsó auswitzi túlélő is. Ideje lenne már a múlt helyett a jövőre koncentrálni. Annál is inkább, mert ti baloldaliak a rendszerváltás óta, 22 éve folyamatosan fasiztáztok és antiszemitáztok, ha a magyar jobboldal valamilyen nemzeti érzelmű gesztust tesz, legyen az szoboravatás, vagy a nemzeti tanterv bejelentése. 22 éve próbáljátok összemosni a hazaszeretetet a fajgyűlölettel, de a történelem nem igazol benneteket, mert 22 éve egyetlen kormány idején sem folytat antiszemita vagy cigányellenes politikát. Úgyhogy igazán befejezhetnétek már a riogatást és a gyűlöletkeltést!

mettyu 2012. október 30. 19:03

Kedves forzakalocsa! sajnálom, hogy nem értetted meg hogy mire céloztam, sajnálom ha nem látod, hogy mely politikai, kulturális irányzatok erősödtek fel, melyeknek egyik eleme a Wass kultusz erősödése
túlságosan nem ismerem Wass Albertet, mint ahogy sok más írót, költőt se, mert úgy általában a művészetek iránt sose éreztem vonzalmat, de hogy ezen keresztül kérdezzed meg, hogy nekem problémám van-e a hazaszeretettel, ezt nem is tudom értelmezni, mert a kettő egymástól teljesen független, mert Wass nélkül is lehet szeretni a hazát, sőt írók költők, festők ismerete és szeretete nélkül is lehet szeretni a hazát, mint ahogy teszem én is, és ennek a megkérdőjelezését nem is tudom eltűrni
szerintem sok civil kezdeményezés van a városban, ami mellé állhatna az önkormányzat, de ha nem került egy forintjába se, akkor csak szimplán a politikai szelet akarta a vitorlájába terelni, hogy ilyen látványosan megmutatkozott e kérdésben?

forzakalocsa 2012. október 25. 10:06

Miről beszélsz valójában? Mi a gondod Wass Alberttel? Ismered a verseit, problémád van azok tartalmával, esetleg a hazaszeretettel? Mi a gondod egy egy alulról jövő civil kezdeményezéssel, amelynél nem tett mást az önkormányzat, mint hogy mellé állt több száz ember igényének, úgy hogy egy forintjába nem került.
Nem tudok Horthy baráti körről és Horthy park létesítéséről sem, ez részedről egy rossz indulatú, ironikus prejudikáció....

mettyu 2012. október 24. 12:08

na akkor most már ez a kulturális igény is kipipálva ... jöhet a Horthy-tér, vagy Horthy park ... erre ajánlanám a gimivel szemközti kis parkot, ott már most is vannak a tengernagy úrhoz "kötődő" dolgok

Szólj hozzá!

Partneroldalak

Oldal tetejére