Kalohírek

 

Bács-Kiskun remekei Németországban

2015. március 10.,kedd 15:43  |   
A Bács-Kiskun megyei gasztronómia és kultúra bemutatása is célja volt annak a németországi vásárral egybekötött „magyar hétvégének”, amelyet a Hírös Garabó Nonprofit Közhasznú Kft. és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezett.
Megosztás: 

A mai globalizálódó világunkban a magyarsághoz kötődő értékek megismertetése a határon túli nemzetiségek számára kiemelten fontos. Az egymáshoz való közeledését, az egymás kultúrájának, szokásainak bemutatását, a mindennapjaikba való betekintést elő kell segíteni.

Ennek érdekében az elmúlt hétvégén a Hírös Garabó Nonprofit Közhasznú Kft. és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat „magyar hétvégét” szervezett a németországi Großenhain városában.

Az esemény legfőbb célja a Bács-Kiskun megyei gasztronómia és kultúra bemutatása volt. A vásárral egybekötött rendezvényen részt vettek a térség élelmiszer termelői, bemutatkoztak a kézművesei, néptáncosai és népzenészei is. Mindezek mellett a megye turisztikai kínálata – többek között a termál- és gyógyfürdői, a lovas tanyái – is lehetőséget kapott a megjelenésre.

A szervezők tájjellegű ételek és italok kóstoltatásával várták a látogatókat a háromnapos eseményen. Aki kilátogatott a vásárra, ízelítőt kapott Bács-Kiskun legkiválóbb termékeiből, kóstolhatta az immár 70 éves madarasi pálinkafőzde párlatait, a Duna-Tisza közi borok közül a Lantos Borászat és a Gedeon Birtok nedűit, a szanki kézműves csokoládét, a Borota Hús méltán híres termékeit. Igazi kuriózumnak számítottak a fülöpjakabi gazdák biotermékei és a ganoderma gyógygombából készített csokoládék és kávé.

A népi, kézműves tevékenységek hagyományait a bőrműves, a fafaragó, a csuhé és szalma tárgykészítők elevenítették meg a Großenhain és környékéről érkező lakosoknak.

A szórakoztatásról az izsáki Sárfehér Néptánc Egyesület gondoskodott bemutatva a történelmi Magyarország valamennyi tájegységének néptáncát, a talpalávalót pedig a Suttyomba Zenekar húzta a vásárra és az esti vacsorára érkező vendégeknek. A magyaros menüsort térségi szakácsokból és pincérekből álló csapat készítette el és szolgálta fel a péntek és szombat esti vacsorára, valamint a szombati ebédre.

A magyar hétvége nem várt térségi érdeklődés mellett zajlott le, továbbá megnyitotta a kaput a konkrét gazdasági eredmények, a széleskörű szakmai kapcsolatépítés és a megye prémium termékeinek exportlehetősége előtt.


Fotók, forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]