Kalohírek

 

A bajor miniszterelnök megfenyegette Merkelt

2015. október 09.,péntek 23:18  | 
Horst Seehofer bajor miniszterelnök pénteken Münchenben bejelentette: Bajorország bepanaszolja az alkotmánybíróságon a német szövetségi kormányt, és „önvédelmi intézkedéseket” tesz, ha a berlini vezetés nem gondoskodik a menedékkérők hullámának csillapításáról. Erre reagálva Peter Altmaier kancelláriaminiszter pénteken az ARD országos köztelevízióban azt mondta: a szövetségi kormány menekültügyi tevékenysége megfelel az alaptörvénynek, ezért nem is aggódik amiatt, hogy a tartományi kormány alkotmánybírósági eljárást helyezett kilátásba.
Megosztás: 

A miniszter kiemelte: éppen az alaptörvény kötelezi a kormányt arra, hogy segítsen a bajbajutottakon.

Elmondta, hogy a szövetségi kormány és a bajor kormány együttműködése „kitűnő és megoldásorinetált” a menekültválság valamennyi gyakorlati kérdésében, és mindkét fél nyitott a nézeteltérések tisztázására. Ezért sem tűnik valószínűnek, hogy a müncheni vezetés valóban az alkotmánybírósághoz fordul – mondta Peter Altmaier. Hozzátette, hogy Bajorország rendkívüli munkát végez a válságban, és a tartományok közötti tehermegosztási rendszer révén a következő napokban és hetekben enyhülnek a terhei.

Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter a müncheni követelésekre reagálva megjegyezte: „nem a bajor–osztrák határon, hanem az uniós külső határokon lehet hatékonyan és tartósan kezelni a problémát”.

Az Angela Merkel vezette konzervatív CDU-val és a Horst Seehofer vezette bajor testvérpárttal, a CSU-val nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) is hűvösen fogadták München harcias állásfoglalását. Az SPD-s igazságügyi miniszter, Heiko Maas értetlenségének adott hangot az alkotmánybírósági eljárásra vonatkozó fenyegetéssel kapcsolatban, és úgy vélekedett, hogy a bajor kormány csupán „cirkuszol”.

Társadalmi szakadás – pró és kontra

A menedékkérők beáramlásának korlátozását követeli a szociáldemokrata párt két meghatározó vezetője, Sigmar Gabriel pártelnök, alkancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter. A kép politikus kifejtette: társadalmi szakadást idézhet elő, ha mindig csak a médiában erőteljesen megjelenő két álláspont, az Angela Merkel-féle „sikerülni fog” és a menekült- és idegenellenes erők jelszavaként számon tartott „a hajó megtelt” körüli térben zajlik a vita a válságról.

Ezzel kapcsolatban Peter Altmaier az ARD-nek elmondta, hogy figyelmesen tanulmányozta az írást, és nem talált benne olyan követelést, hogy jelöljék ki a befogadandó menekültek számának felső határát. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben és az alaptörvény előírásai miatt nem is lehetne ilyen határt kijelölni. Ugyanakkor a kormány arra törekszik, hogy rendezettebb legyen a menedékkérők beáramlása, és más uniós tagállamok is kivegyék részüket a válság terheiből. A kabinet azon is dolgozik, hogy javuljon a válsággócok térségében élő menekültek helyzete. Ha ezek a törekvések sikerre vezetnek, fokozatosan csökken majd a menedékkérők száma Németországban – mondta a kancelláriaminiszter.

A bajor kormány követelései

Horst Seehofer a bajor kormány rendkívüli ülése után sajtótájékoztatón közölte, hogy Bajorország a tartományok cselekvőképességének veszélyeztetésére hivatkozva fordulhat az alkotmánybírósághoz.

„A bevándorlást irányítani és korlátozni kell”, és ha Berlin nem teljesíti az erre vonatkozó bajor követeléseket, akkor München saját hatáskörben intézkedik – mondta Seehofer. A kilátásba helyezett lépésekről és azok időzítéséről csupán annyit mondott, hogy oktalanság volna előre elárulni részleteket.

1, A bajor vezetés elsősorban azt követeli Berlintől, hogy gyorsan és világosan, a világ minden részén érthető módon jelezze, hogy kimerült Németország menedékkérő-befogadási kapacitása.

2, A második követelés az uniós külső határok jobb védelme, ebben az ügyben Berlinnek és az Európai Uniónak is sürgősen lépnie kell – mondta Joachim Herrmann bajor belügyminiszter.

3, A harmadik követelés a német határok szeptember közepén visszaállított ellenőrzésének folytatása, ezt a szövetségi kormánynak a schengeni szabályok alapján be kell jelentenie, és indokolnia is kell az Európai Bizottságnál – mondta a konzervatív CSU politikusa.

4, A negyedik követelés a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer előírásainak következetes érvényesítése a közös menekültpolitikában részt vevő valamennyi uniós tagországban. Ennek érdekében szintén fel kell lépnie a berlini vezetésnek.

Játszmák

A görög regisztrációs problémákról már augusztus végén lehetett hallani, amivel kapcsolatban a Frontex vezetője elmondta: „Az áradattal szemben a regisztrációs rendszer le van terhelve, így nem regisztrálnak valamennyi migránst. Az állampolgárságokról van fogalmuk a hatóságoknak, de nincs átfogó képük arról, hogy ki lép be az EU-ba, és mi valójában ezeknek a migránsoknak a profilja.”

Szeptember 23-ai percről percre írásunkban hírt adtunk Szijjártó Péter interjújáról, melyben Zoran Milanovic horvát miniszterelnök bejelentéséről beszélt, miszerint a migránsokat átengedik Horvátországon, és néhány órán belül már ezrek voltak a magyar határon.

„Vissza kell térni a dublini szabályokhoz”

A dublini szabályokat Németországnak is be kell tartania – hangsúlyozta Joachim Herrmann. Egyebek között sürgette, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) hagyjon fel azzal a gyakorlattal, hogy átvállalja más uniós tagállamoktól a szíriai állampolgárok menekültügyi eljárásának lefolytatását.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meg lehet tagadni a belépést mindazon menedékkérőktől, akik biztonságos harmadik országból kívánnak belépni Németországba – mutatott rá a bajor belügyminiszter.

Nem lehet a „végtelenségig folytatni, hogy egyedül Németország tartja be a dublini előírásokat”, és ha az uniós tagállamok nem térnek vissza a közös menekültpolitika előírásaihoz, akkor Németországnak a saját törvényeinek következetes alkalmazásával kell feltartóztatni a tartományok cselekvőképességét, működőképességét veszélyeztető emberáradatot – mondta Joachim Herrmann.

V4-konferencia

Angela Merkel neve kiejtése nélkül szidták össze a felelőtlen uniós migránspolitikát a V4-es államfők Balatonfüreden, gyakorlatilag egy az egyben visszaadva azokat a fordulatokat, amelyeket a magyar kormány hónapok óta használ.

Nem mondtak részleteket

Horst Seehofer újságírói kérdésekre válaszolva kiemelte: mindenkinek érdemes abból kiindulnia, hogy a bajor vezetés pontosan tudja, milyen intézkedéseket kell tenni, ha Berlin nem teljesíti a követeléseket. Ugyanakkor a stratégiának az is fontos része, hogy ezekről az intézkedésekről nem közölnek részleteket előre.

A CSU elnöke ismét élesen bírálta a testvérpárt CDU elnöke, Angela Merkel kancellár vonalvezetését a menekültválságban. Egyebek között azt mondta: a kapitulációval egyenértékű az a kijelentés, hogy a 3000 kilométeres német határt nem lehet megvédeni. A „kapituláció pedig nem része a bajor kormány eszközrendszerének” – jegyezte meg Horst Seehofer, utalva Angela Merkel minapi televíziós interjújára, amelyben a kancellár úgy vélekedett, hogy a német határok lezárása nem megoldás és nem is kivitelezhető.

Horst Seehofer egy pénteki lapinterjúban elmondta, hogy a bajor kormány tervei között szerepel az Ausztriából érkező menedékkérők visszafordítása a határon. Azt is sürgetik, hogy Angela Merkel egyértelműen jelezze, hogy Németország befogadóképessége korlátozott.

A hatóságok lefoglalhatják az embercsempészhajókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken felhatalmazta az Európai Uniót, hogy a líbiai partokhoz közeli nemzetközi vizeken átvizsgálhassa és lefoglalhassa az embercsempészek hajóit. A határozat kizárólag a líbiai partokhoz közeli vizekre vonatkozik, a Törökország és Görögország közötti tengerszakaszra nem. Márpedig az Európába tartó menekültek többsége már ezt, a Törökországból induló, majd Görögországon, a Nyugat-Balkánon és Magyarországon keresztül vezető, úgynevezett nyugat-balkáni útvonalat választja.

Forrás: MNO

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére