Kalohírek

 

Németország bekeményít a menekültekkel szemben

2015. szeptember 29.,kedd 21:41  | 
Elfogadta a német kormány a menekültügyi rendszer reformjáról szóló törvényjavaslatokat. A bekeményítés novembertől esedékes, olyan formában, mint a pénzbeli támogatások összegének csökkentése, előre be nem jelentett visszatoloncolás, illetve három másik balkáni ország biztonságossá nyilvánítása.
Megosztás: 

A menekültügyi eljárásról és a menedékkérők ellátásáról szóló törvényt módosító javaslatok az eljárások felgyorsítását, az úgynevezett rossz ösztönzők kiküszöbölését, a tartományok pénzügyi terheinek enyhítését, a menekültek jobb integrációját és a menedékre nem jogosult kérelmezők gyorsabb hazatelepítését szolgálják.

A kormány elkülönített 5 milliárd eurót a menekültválság 2016-os költségeinek fedezésére, és 2018-ig felfüggesztett néhány építésügyi előírást, hogy gyorsabban alakíthassanak ki újabb menekültszállásokat.

A javaslatokat a tartományokkal az előző héten kötött megállapodás alapján készítették elő, és elfogadásukra előrehozták az eredetileg szerdára tervezett kormányülést. Az indítványokat gyorsított eljárással tárgyalja a törvényhozás mindkét háza (Bundestag, Bundesrat).

A kormánykoalíció a tartományokat képviselő Bundesratban az ellenzék támogatására szorul. A tervek szerint az új szabályok november 1-jén lépnek életbe.

A most átlagosan 5,4 hónapig tartó menekültügyi eljárásokat egyebek mellett a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal létszámának növelésével valamint informatikai fejlesztéssel igyekeznek gyorsítani.

A rossz ösztönzők kiküszöbölése azt jelenti, hogy a pénzbeli juttatás arányát az észszerűség határain belül a lehető legnagyobb mértékben csökkentik, a természetbeni juttatás arányát pedig emelik az eljárás első időszakában, amikor a menedékkérő valamely tartományi központi befogadóállomáson kap elhelyezést. A készpénztámogatást legfeljebb egy hónapra előre fizetik ki.

Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Szerbia után a másik három EU-n kívüli nyugat-balkáni országgal, Albániával, Koszovóval és Montenegróval bővítik a biztonságosnak ítélt országok körét. Az intézkedéstől azt remélik, hogy csökken a menedékkérők egyik legnagyobb csoportját alkotó nyugat-balkániak száma, és gyorsabban haza lehet telepíteni ezeknek az országoknak az állampolgárait.

A szövetségi kormány 2016-tól új rendszerben támogatja pénzügyileg a menedékkérők és menekültek ellátásáért felelős tartományokat. A rögzített összegű támogatás helyett menedékkérőnként havonta 670 eurót biztosítanak a tartományoknak a regisztrációtól a menedékjogi kérelem jogerős elbírálásáig tartó időszakra. Ezzel a megoldással a kormány átveszi az abból fakadó pénzügyi kockázatot, hogy nem tudni előre, mennyi menedékkérőt kell ellátni, és mennyi ideig tart a kérelem elbírálása.

A német kormány arról is döntött, hogy 2016-tól 2019-ig évente az eddig tervezett 518,2 millió euró mellett további 500 millióval támogatják a szociális lakások építését. Így próbálják megelőzni az ingatlanpiaci feszültséget, amely a sok menekült miatt alakulhat ki.

A csomagban szerepel, hogy a tartományok az egészségbiztosítókkal közösen bevezethetik a biztosítottaknál alkalmazott kártyás rendszert, ami nagyban csökkentheti a bürokráciát a menedékkérők egészségügyi ellátásában.

A menedékre nem jogosult kérelmezők gyorsabb hazatelepítését szolgálná, hogy a hatóságok nem közlik előre az ország elhagyását előíró határozat végrehajtásának időpontját, amivel azt akarják megelőzni, hogy az érintett a kitoloncolás előtt eltűnjön.

Forrás: HVG

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére