Kalohírek

 

Szagolgasson régi könyveket

2009. november 13.,péntek 12:46  | 
Régóta sejtjük, hogy a régi könyvek, történelmi dokumentumok illata sokat elárul azok állapotáról. Mostantól egészen biztosan tudjuk, hogy a szag alapján még azt is pontosan meg lehet határozni, hogy melyik szorul restaurációra.
Megosztás: 

A régi könyveket lapozgatva gyakran érzünk dohos szagot, amely a papírlapokból kipárolgó illékony szerves anyagokból származik. Ismert, hogy a hőmérséklet és a relatív páratartalom csökkentésével hatékonyan lassítható a kipárolgás és a könyvlapok elöregedési folyamata. Egy új kutatás arra is rávilágított, hogy a könyvlapok elöregedésével miként változik az illékony szerves anyag összetétele. Mindennek pedig a történelmi dokumentumok, kéziratok megőrzésben, állagvédelmében lehet nagy jelentősége.

Matija Strlic, a University College London-ban működő Fenntartható Örökség Központ munkatársa az Analytical Chemistry folyóirat legújabb számában közzétett tanulmánya részletesen bemutatja a kutatást, amelyben 72 darab 19-20. századi, különböző könyvlap lebomlását kísérték figyelemmel abból a szempontból, hogy milyen illékony szerves anyagok szabadulnak fel az elöregedés során.

Az elemzés során kimutatták, hogy a 15 leggyakoribb illékony szerves anyag statisztikai előfordulása hozzárendelhető a papír állapotromlásának szempontjából legkritikusabb lignin és a gyanta tartalomhoz. A papír alapanyagát jelentő faanyag sejtfalából származó lignin például a papírlap elöregedésével, a lebomlás során ecetsavat bocsát ki. A gyanta víztaszító és az írást könnyítő anyagként kerül a papírba, és maró, savas melléktermékekre bomlik le, s a párolgás során aldehidek, ketonok keletkeznek.

Az eredmények a történelmi dokumentumok megőrzésben nyithatnak új utat, hiszen az illékony szerves anyagok összetételének változásából pontos következtetést vonhatunk le a papír állapotára, anélkül, hogy a sérülékeny régi iratok, könyvek lapjait bolygatni kellene.

Forrás: mult-kor.hu





Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]