Kalohírek

 

A kalóriadús emlékek okozzák az elhízást

2009. május 13.,szerda 09:59  | 
Egy, a Kaliforniai Egyetemen (Irvine) végzett friss kutatás eredményei szerint ha zsíros ételeket eszünk, az agyunk hosszú távú emléknyomokat hoz létre erről a tapasztalatról.
Megosztás: 

Már korábban kimutatták, hogy a zsírok lebontása során egy oleoiletanolamid (OEA) nevű vegyület jön létre a vékonybél felső szakaszában. Az OEA olyan jelzéseket küld az agy felé, amelyek növelik a jóllakottság érzetét, tehát az emelkedett OEA szint csökkenti az étvágyat - írja a MediPress.

A mostani kutatásban azt találták, hogy az OEA hatására megerősödnek az emléknyomok, azaz a felszínes, rövid távú emlékek jelentős, hosszú távú emléknyomokká alakulnak.

"Az OEA része annak a molekuláris ragasztónak, amely az emléknyomok megragadásáért felelős" - mondja Daniele Piomelli idegkutató, a közlemény társszerzője. "Az a képesség, hogy visszaemlékezzen, hol és mikor evett zsíros ételeket, evolúciós szempontból jelentős volt az előember és egyéb emlősök számára."

Ez a képesség a túlélés eszköze lehetett az előember számára, de mára megváltoztak a körülmények: mivel lépten-nyomon korlátlanul rendelkezésre állnak a zsíros ételek, az ezen mechanizmus okozta sóvárgás Piomelli szerint a mai embernél túlzott táplálékfelvételhez és ezáltal elhízáshoz vezethet.

STOP

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]