A kalóriadús emlékek okozzák az elhízást
2009. május 13.,szerda 09:59 |
Már korábban kimutatták, hogy a zsírok lebontása során egy oleoiletanolamid (OEA) nevű vegyület jön létre a vékonybél felső szakaszában. Az OEA olyan jelzéseket küld az agy felé, amelyek növelik a jóllakottság érzetét, tehát az emelkedett OEA szint csökkenti az étvágyat - írja a MediPress.
A mostani kutatásban azt találták, hogy az OEA hatására megerősödnek az emléknyomok, azaz a felszínes, rövid távú emlékek jelentős, hosszú távú emléknyomokká alakulnak.
"Az OEA része annak a molekuláris ragasztónak, amely az emléknyomok megragadásáért felelős" - mondja Daniele Piomelli idegkutató, a közlemény társszerzője. "Az a képesség, hogy visszaemlékezzen, hol és mikor evett zsíros ételeket, evolúciós szempontból jelentős volt az előember és egyéb emlősök számára."
Ez a képesség a túlélés eszköze lehetett az előember számára, de mára megváltoztak a körülmények: mivel lépten-nyomon korlátlanul rendelkezésre állnak a zsíros ételek, az ezen mechanizmus okozta sóvárgás Piomelli szerint a mai embernél túlzott táplálékfelvételhez és ezáltal elhízáshoz vezethet.
STOP