Kalohírek

 

Minden cukorból megárt a sok

2009. április 30.,csütörtök 14:54  | 
Sok üdítőitalban szőlőcukor (glükóz) helyett gyümölcscukor (fruktóz) található. Nemcsak azért, mert olcsóbb, hanem azért is, mert a gyártók úgy gondolják, hogy egészségesebb. Egy új vizsgálat azonban igazolta, hogy a fruktóz veszélyesebb, mint a glükóz, mert a szőlőcukornál is jobban fokozza a koszorúérbetegség kockázatát.
Megosztás: 

A gyümölcsök édes ízét főleg a fruktóz adja, amely édesebb, mint az emberi szervezetben, a vérünkben keringő, döntően a szőlőcukorral azonos vércukor. Ráadásul a gyümölcscukor nemcsak gyümölcsökből, de olcsóbb mezőgazdasági termékekből, például kukoricából is előállítható. A fruktózból, mivel édesebb a szőlőcukornál, kevesebbet kell az édesipari árukban használni, hőálló, így sütésre alkalmas és a gyümölcscukorral készült sütemény tovább friss marad.

Peter J. Havel és munkatársai 32 túlsúlyos önkéntest toboroztak programjukba, amelynek kezdetén a résztvevők két hétre beköltöztek a Kalifornai Egyetem egyik intézetébe, ahol sokrétű vizsgálatokat végeztek velük és rajtuk. A csoport két fele ezután napi kalóriaigényének egynegyedét 12 hétig olyan üdítőital formájában fogyasztotta el, amelyet vagy tiszta szőlőcukorral, vagy gyümölcscukorral édesítettek.

A következő negyedévben a vizsgálati alanyok otthon éltek, de vizsgálatokra rendszeresen bejártak az egyetemre. A 12. hét végén kétheti megfigyelésre ismét visszatértek a kutatóintézet falai közé, ugyanazokra a vizsgálatokra, amelyeket az első két hétben végeztek rajtuk. Mindkét csoport tagjai egyformán híztak az üdítőital-kúra végére, de a kutatók meglepetésére a gyümölcscukorral készült üdítőn élők májműködésében is kedvezőtlen változásokat észleltek.

A még nagyobb meglepetést az jelentette, hogy a gyümölcscukor hatására a vizsgálati alanyok vérének koleszterinszintje és egy másik, kedvezőtlen vérzsírösszetevő mennyisége megnőtt, ami hosszú távon a koszorúér-betegség kockázatát jelentősen növelte. A fruktózt fogyasztók cukorbetegségre utaló hajlama is fokozódott.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy a friss gyümölcs fogyasztásától nem kell tartózkodni, de a cukros üdítők manapság gyakori, mértéktelen fogyasztása nem csak hizlal, de egyéb szempontból is egészségtelen.

MTI


Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]