Kalohírek

 

Ínycsiklandó karácsonyi báránysült recept, ünnepi borajánlóval

2014. december 22.,hétfő 14:14  | 
A szaftos báránysült igazi lakoma, ami után jólesik a megfelelő bor mellett egy jót beszélgetni, lenyugodni az ünnepi rohanás után.
Megosztás: 

Vele sült krumplival, zöldségekkel a legfinomabb, tálaláskor pedig jól áll neki még egy-két ág rozmaring.

Báránysült hozzávalók:

- 1 szép nagy, 2-2,5 kilós báránycomb
- 10 dkg vaj
- 5-6 szál rozmaring
- frissen őrölt bors
- só

Elkészítés ideje: két óra.

Elkészítés menete:

A húst tisztítsd meg jó alaposan, irdald be - ejts néhány keresztirányú vágást rajta -, majd az így keletkezett hasadékokban oszd el egyenletesen a fűszereket és az összetört, feldarabolt fokhagymát. Készítheted úgy is, hogy a felsorolt fűszereket egy tálkában összekevered, adsz hozzá némi olívaolajat, és hozzáreszeled a fokhagymát, majd ezzel a keverékkel jól bedörgölöd a hasadékokat.

Végül szórd meg sóval a húst, a vajjal dörgöld át, majd 200 fokra előmelegített sütőbe told be 20 percre. Amikor ez letelt, csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra, és hagyd így sülni nagyjából egy órán át. Ha ez is letelt, akkor fedd le a húst, és hagyd a már elzárt sütőben még 10-15 percig.

A lakoma előtt aperitif gyanánt kínálj száraz szamorodni jellegű bort, a hús mellé kifejezetten száraz, testesebb vörösbort ajánlatos fogyasztani, desszerthez vagy desszert gyanánt pedig érdemes megbontani egy üveg aszúbort, esetleg az ünnepi hangulathoz illő félszáraz pezsgőt.


Femina.hu

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]