Ínycsiklandó karácsonyi báránysült recept, ünnepi borajánlóval
2014. december 22.,hétfő 14:14 |Vele sült krumplival, zöldségekkel a legfinomabb, tálaláskor pedig jól áll neki még egy-két ág rozmaring.
Báránysült hozzávalók:
- 1 szép nagy, 2-2,5 kilós báránycomb
- 10 dkg vaj
- 5-6 szál rozmaring
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítés ideje: két óra.
Elkészítés menete:
A húst tisztítsd meg jó alaposan, irdald be - ejts néhány keresztirányú vágást rajta -, majd az így keletkezett hasadékokban oszd el egyenletesen a fűszereket és az összetört, feldarabolt fokhagymát. Készítheted úgy is, hogy a felsorolt fűszereket egy tálkában összekevered, adsz hozzá némi olívaolajat, és hozzáreszeled a fokhagymát, majd ezzel a keverékkel jól bedörgölöd a hasadékokat.
Végül szórd meg sóval a húst, a vajjal dörgöld át, majd 200 fokra előmelegített sütőbe told be 20 percre. Amikor ez letelt, csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra, és hagyd így sülni nagyjából egy órán át. Ha ez is letelt, akkor fedd le a húst, és hagyd a már elzárt sütőben még 10-15 percig.
A lakoma előtt aperitif gyanánt kínálj száraz szamorodni jellegű bort, a hús mellé kifejezetten száraz, testesebb vörösbort ajánlatos fogyasztani, desszerthez vagy desszert gyanánt pedig érdemes megbontani egy üveg aszúbort, esetleg az ünnepi hangulathoz illő félszáraz pezsgőt.
Femina.hu