Olaszországba készülnek a húsvéti bárányok
2015. március 26.,csütörtök 08:05 |– Az olasz családok húsvéti asztaláról elképzelhetetlen bárány évtizedek óta, igaz, egyes esetekben szélsőséges áringadozás mellett jelent biztos bevételt a magyar juhászatoknak. Egy kilogramm élő bárány ára így húsvét előtt 3 euró, azaz 910-920 forint – mondta Holló Mátyás, uszódi gazda, akinek juhászatából az olasz partner ezen a héten kamionnal szállítja el a bárányokat.
A neves állattenyésztő azzal folytatta: a nyugati piac eltérő szokásokat rejt, ugyanis amíg Olaszországban a 20 kilogramm körüli, legfeljebb 25 kilós úgynevezett tejes bárányokat kedvelik, addig a spanyolok és franciák inkább a 35 kiló körüli pecsenye példányokat.
A húsvétkor eladhatatlan egyedeket természetesen tovább nevelik, azok a hazai piacon kerülnek érékesítésre. Újabban török kereskedők és állattenyésztők is érdeklődnek a magyar bárány és juh iránt, ám ők inkább a tenyészetre szánt anyaállatokat vásárolják. A szakember azt is közölte: idén korán van húsvét, így a szállítások is hamarabb kezdődnek, mint a korábbi években.
Mint megtudtuk, a magyar bárányok mintegy 90 százalékát Olaszországban adják el. Ennek egyik következménye, hogy a magukat monopolhelyzetben érző olasz vevők rendszerint nyomott árat fizetnek. Hazánkban a birkahús fogyasztása az összes húsfogyasztáson belül nem számottevő, fejenként és évente 20-25 dekagramm, ennek is a jelentős része az alföldön, jellemzően karácsonykor és húsvétkor kerül az asztalra.