Kalohírek

 

Jól indult Miskén az Egészségnap programsorozat

2014. június 03.,kedd 15:21  |   
Május 31-én, szombaton az elsőként Miskén rendezett, minden várakozáson felüli látogatót vonzó Egészség-és Sportnappal indult a másfél éven át tartó, a járás valamennyi települését érintő Egészségnapok programsorozat. A rendezvények a térségben élők egészségének megőrzését, szűrővizsgálatokkal a betegségek szakszerű és időben történő felismerését, a páciensek megfelelő gyógyító helyre irányítását szolgálják. A megyei kórházba integrálódott Kalocsai Szent Kereszt Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) és Miske Község Önkormányzata közös szervezésében tartott rendezvény mintegy 300 résztvevőt, érdeklődőt vonzott. Mind a sportrendezvények, mind a szűrővizsgálatok az aktivitás jegyében teltek.
Megosztás: 

Az Egészség-és Sportnapot Illés Attila, a község polgármestere és dr. Vadász Mária, a kórház vezetője nyitotta meg, akik kölcsönösen megköszönték a rendezvény sikeréért tett erőfeszítéseket, a rendezvénysorozat megszervezését pályázati úton elnyerő Kalocsai Városmarketing Kft. munkáját. A program a Miske-Drágszél Hagyományőrző Egyesület Rozmaring Tánccsoportjának műsorával kezdődött, majd a kitűnő produkciót elismerő taps után a sportcsarnokban elindultak a délután négy óráig tartó, tanácsadásokkal egybekötött szűrővizsgálatok.

A miskei sportpálya gyönyörűen karban tartott gyepszőnyegén, amelyen egykor a környék legtöbb sportrajongóját vonzó labdarúgó mérkőzések zajlottak, átmozgató tornával és jogával indult a Sztankó Károly, a helyi általános iskola testnevelő tanára által szervezett sportrendezvény. A település valamennyi korosztálya részvételével zajló kötélhúzó verseny, ügyességi akadályverseny, futóverseny, kispályás labdarúgó bajnokság résztvevőit közel háromszáz, a szűrővizsgálatok miatt folyamatosan változó összetételű szurkoló kísérte figyelemmel. A legfiatalabbak nagy érdeklődést kiváltó aszfaltrajzoló versenye is azt bizonyította, hogy valamennyi korosztályban összetartó, kreatív, az egészségüket is szem előtt tartó emberek élnek a szépen rendezett, értekeit megbecsülő, takaros faluban.A szűrőállomásokon az EFI munkatársai dietetikus, a helyi háziorvos és asszisztense bevonásával végezték a vizsgálatokat és a tanácsadásokat. A vérnyomás,- pulzusmérés, testsúly, testmagasság mérés, testtömeg index, testzsír meghatározás, vércukor mérés, koleszterin szint mérés, kilégzett széndioxid mérés, a kérdőívek formájában végzett általános állapotfelmérés a délutáni órákban már annyi látogatót vonzott, hogy kis időre rövid sorok alakultak ki az egyes vizsgálóhelyeknél.

Az érszűkület feltárására irányuló boka-kar index érték meghatározása, a dohányzás ártalmasságára, a helytelen életmóddal, magas koleszterin szinttel összefüggésben a szívben és erekben történő elváltozásokra felhívó demonstrációs eszközök szintén hasznosnak bizonyultak.

Dr. Vadász Mária a rendezvény végén arról számolt be, hogy a vizsgálatok valamennyi résztvevője számára eredményesen zárult a felmérés, hiszen akinél nem találtak problémát, az megnyugodva térhetett haza, de azok számára is eredményes volt a szűrés, akiket magas vérnyomásuk, magas vércukor-, vagy koleszterin szintjük, egyéb rendellenesség miatt küldtek további vizsgálatokra.Örömmel fogadták a szakemberek, hogy többen önként jelentkeztek a szintén a TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0056 számú projekt keretében szervezett cukorbetegek klubjába, de olyan páciens is akadt, aki a magas vérnyomása miatt szorult azonnali orvosi segítségre.

A főigazgató-helyettes példaértékűnek nevezte a miskei Egészség-és Sportnapot, Illés Attila polgármester és munkatársai, az általános iskola pedagógusai és ifjúsági referense, az EFI munkáját, akik jelentősen hozzájárultak a rendezvény sikeréhez. A miskei Egészség-és Sportnap záróeseményeként a helyi roma közösség népi táncosai léptek fel, majd Illés Attila polgármester a győzteseknek és a győztes csapatoknak járó okleveleket adta át, akik egy kartonnyi müzli - és csokoládészeleten is osztozhattak.


Zs. F.

Partneroldalak

Oldal tetejére