Kalohírek

 

Fűszerpaprika-teszten jeleskedett a bátyai kistermelő paprikája

2015. szeptember 30.,szerda 11:24  | 
A Magyar Gasztronómiai Egyesült idén is megtartotta fűszerpaprika-tesztjét. Az érsekcsanádi Rév csárdában augusztus első hétvégéjén megtartott vetélkedésen a Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft.-Szegedi paprika OEM (oltalom alatt álló eredetmegjelölés) lett az első, Szabó Péter kis családi birtokon termelt bátyai paprikája a második helyezést érdemelte ki.
Megosztás: 

A 19 mintából a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. paprikája a mezőny gyengébbik felében szerepelt, bár mint közismert, a hazai fűszerpaprika-piac közel kétharmad részben egyetlen cégcsoport, a Szegedi Fűszerpaprika Zrt. - Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. - Házi Piros Paprika Kft. hármas kezében van.

Mint megtudtuk, a cégcsoport termékei közül négy is szerepelt a teszten: egy kalocsai eredetvédett paprika, egy nem eredetvédett kalocsai (spanyol és magyar alapanyaggal), egy szegedi eredetvédett és egy nem eredetvédett szegedi csemege paprika (ez bulgáriai alapanyagot is tartalmaz). A négy közül csak a szegedi csemege paprika kapott közepes értékelést, a másik hármat a mezőny második, gyengébbik felébe sorolta az élelmiszer-mérnökökből, paprikakutatókból és gasztronómiai szakemberekből álló zsűri.

A bátyai paprika abban is jeleskedett, hogy a legjobb paprikákból főzött négy halászlé közül a Szabó Péterével készült étel bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2015-ös érsekcsanádi fűszerpaprika-tesztjén kizárólag édes (csípősségmentes) őrleményeket az anonimitás megőrzésével értékeltek, tehát a zsűri tagjai nem tudhatták, éppen kinek a paprikáját kóstolják.

A zsűri indokolásával egybekötött sorrend a következő:

1. Rubin Szegedi Paprikafeldolgozó Kft. – Szegedi paprika OEM
(oltalom alatt álló eredetmegjelölés)
Élénk savaival, gyümölcsösségével, frissességével kimagaslott. Komoly minőséget jelez, hogy még júliusban is ennyire erőteljesnek mutatkozik egy paprika. Néhányan eltúlzottnak találták az édességét. Mindezzel együtt egyértelműen a legharmonikusabb, legélvezetesebb fűszer volt. Kilencből hét pontozó tette az első helyre.

2. Szabó Péter (Bátya)
A terméket  a Fűszerész cég forgalmazza. A birtok vezetője, Szabó Péter Angliában volt telekommunikációs menedzser, onnan hazatérve vette át a gazdaságot. Egy kis fáradtságot, fakóbb színt is mutatta a paprika, régebbi őrlés lehet, és a kelleténél több kesernyésséget észleltek a tesztelők, de alapvetően kerek, telt ízű, a klasszikus sütőtökös ízjegyeket szépen mutató tételnek bizonyult.

3. Kiss család (Bezdán)
A 2012-es teszt győztese ezúttal is jól szerepelt. Üdítően gyümölcsös illatával tűnt ki.

Holtversenyben
4. Mohai Tibor (Érsekcsanád)
Helyi termelő, a Rév csárda állandó beszállítója, a csárda révén jutottak hozzá.

4. Rubin Szeged Paprikafeldolgozó Kft. - Szegedi Paprika OEM, bio
A negyedik helyen hármas holtverseny alakult ki. A Rubin paprikájának bio változata is a legjobbak közé került, bár eléggé megosztotta a pontozókat. Többen a közvetlen élmezőnybe sorolták, mások a gyengébbek közé. A kritikusok poros, jellegtelen illatát vették észre, a rajongók „töltöttpaprikás” ízét dicsérték.

4. Lacikonyha Magyarország Kft. (Békéscsaba) – Lacikonyha Csemege fűszerpaprika
Nagy meglepetés volt. Az egyetlen kommersz, tehát az általános kiskereskedelmi forgalomban, hipermarketekben (például Tescókban) is kapható paprika került az élmezőnybe.

7. Szegedi István (Jánoshalma) – (a Fűszerész forgalmazza)

Holtversenyben
8. Kovács Zoltán (Érsekcsanád)

8. Szegedi Paprika Zrt. – Csemege őrölt paprika (Magyarországról és Bulgáriából származó alapanyagot tartalmaz)

A mezőny második felében végzett:
Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. – Kalocsai OEM paprika
Krasnyánszky János (Jászberény)
Márton Miklós (Szentes)
Hódi Imréné (Szeged)
Chili Trade Kft. (Bátya)
Szegedi Paprika Zrt. – Szegedi paprika OEM
Kotányi Szegedi paprika


Fotó: gaultmillau.hu

Blogok

Mit nézzünk ma a tévében?  Vasárnap, január 21.

Jim Jarmusch 2005-ben bemutatott Hervadó virágok (Galaxy, 21.00) című filmje a legendás rendezőtől megszokott módon lassú ritmusú, ám összetéveszthetetlenül [...]

Urbanista  Menő irodává alakították a villamosremízt

Eredetileg még a lóvasúthoz épült, de egy magyar reklámügynökség szellemesen átalakíttatta.

További hírek

Humor

Partneroldalak

Oldal tetejére