Mindenki saját sátrat állított, és azt fel is díszítette a tájra jellemző népi eszközökkel. Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnöke, a kalocsai Csajda Csárda ügyvezetője a portálnak elmondta: „Régiónk olyan paprikás ételt, és kultúrát mutatott be, amit az odalátogató külföldi és magyar vendégek nagy érdeklődéssel fogadtak, és jóízűen fogyasztottak is. Büszkeséggel mondom, hogy a déli régió első helyezést ért el, így a vándorserleget is elhozta. Nemcsak a gasztrokultúránkat mutattuk be, hanem a népviseletünket és a folklórt is.
A bátyai Buki Team csapat készítette a dekorációt, csodálatos fokhagymával, fűszerpaprika füzérekkel. Kiváló, tájjellegű ételek voltak és mindegyikbe került fűszerpaprika is. Büszkén mondhatom, hogy több mint hétszáz ételjegyet adott el a régió. A bajai Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Iskola csapata bajai halászlevet készített, házi gyúrt tésztával. Kalocsáról a Csajda Csárda betyárgulyást főzött, kapros túrógombóccal, de természetesen vittünk paprikás kalácsot és paprika pálinkát is. A Piros Rózsa Néptáncegyüttes tagjai közül is eljöttek néhányan, ők a gyönyörű népviseletet mutatták be. Kecelről a Halászcsárda szakácsai halat sütöttek a helyszínen. A jánoshalmiak birkapörköltet főztek, nagy sikerrel. A régióhoz csatlakozott a Királyi Kürtöskalácsos is, aki a "Magyar Népi Sütő- Főző Hagyományok Őrzője" mesteri címet kapta, ami nagyon rangos elismerés.”
A bátyai Buki Team a paprikaszedők pörköltjét készítette el, húszkilónyi alapanyagból, emellett 15 kg dunai sült keszeget is kínáltak, ennek nagyon nagy sikere volt. Varajti Gábor, a Buki Team csapat tagja a portálnak elmondta, hogy száz ételadagot mértek ki, az ebből befolyt összeget a fiatal szakácsok továbbképzésére használja fel a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség.
A bátyai Buki Team ezen a hétvégén is forgatja a fakanalat, hiszen Tardra indulnak, a VI. Kakasfőző Fesztiválra, ahonnan a tavalyi évben elhozták a vándorserleget. Az idén Tirai tyúkhúslevest főznek Juli mama aprótésztájával, valamint kakaspörköltet, fűszeres kakasmellel, töltött teregnói túrógombóccal.
Bízunk benne, hogy a vándorserleget csak mutatóba viszik vissza a tardiaknak és ételsoruk idén is elnyeri a zsűri tetszését.
-r-
Győr történelmi belvárosának legszebb részén, a Mosoni-Duna partján fekvő középkori piactéren mutatta be az idei Gasztrocsata tizenkilenc csapata régiója, illetve tágabb lakókörnyezete gasztronómiájának egy-egy részletét. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség minden évben megrendezi a „kulináris küzdelmet”, amelyet nem karddal, nem puskával, hanem fakanállal vívnak a csapatok.