Wilhelm András hajósi hegybíró szerint az idén széthúzódó szüretről beszélhetünk: „Augusztus végén a korai fajtákkal kezdődött a betakarítás, a cserszegi fűszeressel, a pölöskei muskotállyal, igaz, hogy az nem egy számottevő itt Hajóson, az összes többi fajta már a pincékben van, kivéve a kékeket, az még nincs leszedve.”
„Problémát jelentett, hogy bizonytalanságban tartották a gazdákat a felvásárlók, miután rájöttek, hogy negyven forintért, vagy 38 forintért befér a bor, aminek szerintem nem ez az ára.
Szomorú az idei szüret, ennek egyik oka az, hogy eleinte nem akartak felvásárolni, most mégis felvásároltak, úgy néz ki, hogy az összes szőlőnek lesz valamilyen szinten gazdája, az, ám, hogy kifizetve mikor lesz, ki lesz-e egyáltalán, azt nem tudom.” – tájékoztatta a portált a hegybíró, aki elmondta azt is, hogy a leszüretelt szőlő cukorfoka kiváló, 19-20-as.
„Minőségben nagyon jó, mennyiségben is nagyon jó, 140 mázsás termésátlagok vannak hektáronként. A hideg időjárás csak annyiban befolyásolja a munkát, hogy jobban fázik az, aki szüretel, de nagy kárt már ez a hideg nem tud tenni.” – mondta el Wilhelm András, hajósi hegybíró.
R. R.
Javában tart a szüret, sőt a korai szüretelésű fajták első fejtése már meg is történt a hajósi pincefaluban. Szomorú szüret az idei, nemcsak a hideg időjárás miatt, az alacsony felvásárlási árak és a bizonytalan kifizetések bizony elveszik a szőlősgazdák jókedvét.
