Mitől hungarikum a hungarikum? Eddig honatyáink sem tudták...
2008. október 06.,hétfő 17:16 |
Mi is az a hungarikum?
Évekig nem létezett rá hivatalos leírás, de lehet, hogy ez megváltozik. A magyar jogszabályok korábban ugyanis nem határozták meg a hungarikum fogalmát, 2008 júniusában azonban az országgyűlés elfogadott egy határozatot a hungarikumok védelméről, amiben egy definíciót is alkalmaznak, miszerint ezek "olyan sajátos magyar termékek, melyeknek tulajdonságai között lényeges és kiemelkedő a
magyar nemzeti jelleg, és amelyek természeti adottságainkkal, őshonos fajtáinkkal, termelési-tenyésztési hagyományainkkal összefüggésben sajátosan magyar ismérvekkel rendelkeznek".
Ez a meghatározás szintén elsősorban élelmiszereket sorol a hungarikumok körébe, azonban azok rendszerezéséről, valamint megőrzésének és hasznosításának lehetőségeiről nem szól a fáma. Az elfogadott határozat alapján ez a feladat a kormányra, szaktárcákra és civil szervezetekre vár majd.
Természetesen a kezdeményezés nem egészen új, hiszen 10 éve működik már a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Hagyományok - Ízek - Régiók (HÍR) programja, amely a Nyugat-Európában - francia kezdeményezésre - már több éve futó Euroterroirs (Európa Vidékei) program hazai adaptációja. Ennek keretében az Agrármarketing Centrum (AMC) összegyűjtötte a jellegzetesen magyar, illetve speciális regionális élelmiszeripari termékeket, növény- és állatfajtákat (összesen mintegy 300 bejegyzett termék, borokon és ételrecepteken kívül), majd CD, valamint könyv formában elkészítette a termékek gyűjteményét. Ma a HÍR program célja a gyűjteményben szereplő termékek és termények, valamint az ezeket készítő gazdák piacra jutásának segítése.
A gyűjteménybe kerülésnek természetesen megvan a maga kritériumrendszere, hiszen legalább 50 éves dokumentálható történelmi múlttal kell rendelkeznie, hagyományos módon kell előállítani, adott tájegységhez kell kötődnie, és ott széles körben ismertnek kell lennie, stb.
A Magyar Élelmiszerkönyvben felsorolt termékek szintén egyfajta hungarikumnak, "kiváló minőségű és a hagyományos különleges tulajdonsággal rendelkező" élelmiszereknek számítanak. Ebbe a lajstromba tartozik a kalocsai fűszerpaprika, a szatmári és békési szilvapálinka, szabolcsi almapálinka, kecskeméti barackpálinka, szegedi fűszerpaprika, makói vöröshagyma, szegedi és budapesti téliszalámi, csabai és gyulai kolbász, a tokaji aszú és a szikvíz is. Ezek a termékek közösségi oltalmat is élveznek, vagyis az EU valamennyi tagországában védettek a termékhamisítástól.
Mi az a Hungaricum Club?
A Hungaricum Clubot Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaji Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. alapította 1999-ben. Ez a non-profit módon működő szervezet azzal a céllal jött létre, hogy a magyar termékek nemzetközi ismertségét elősegítsék, valamint hogy hazánkról pozitív képet alakítsanak ki a termékeken keresztül külföldön. Véleményük szerint ugyanis nem attól lesz eladható egy termék külföldön, hogy hungarikumnak számít, hanem épp fordítva.
Felfogásuk szerint hungarikumnak az a termék tekinthető, amely nagy hagyományokkal bír, kiemelkedő minőségű, nemzetközileg ismert és elismert, valamint alkalmas arra, hogy arról egy külföldi Magyarországot azonosítsa.
Így kerülhetett a társaság tagjai közé a Halasi Csipke Alapítvány, 2006-ban pedig a Pető-módszer is, így a konkrét termékeken kívül már egy szellemi termék is a hungarikumok körébe tartozik.
Évek óta hangoztatják a szakemberek, és a magyar termékek gyártói, hogy szükség lenne egy kritériumrendszer, valamint szakértői csoport felállítására is, amely eldönti, hogy valamely termék, intézet, szellemi munka (mert hogy nem csak élelmiszerek tartozhatnak a hungarikumok körébe) megfelel-e a követelményeknek, hiszen e nélkül nem garantálható, hogy a címet elnyert termékek valóban minőségiek is, ami erősen ronthatja az intézmény renoméját, és így tulajdonképpen az értelmét is. Ha beteljesíti a hozzá fűzött reményeket, akkor ennek a követelménynek is eleget tehet a júniusi határozat, ami előírta, hogy a kormány 2009. december 31-ig tájékoztassa az országgyűlést a hungarikumok fenntarthatóságáról és hasznosíthatóságáról.
A nemzeti tudatunk erősítésén túl a hungarikumok kijelölésének és védelmének komoly gazdasági jelentősége is van, hiszen az EU piacait jellemző termékdömpingből való kitűnésnek az egyik módja az, ha a minőséget valamilyen tanúsítvány is igazolja.