Kalohírek

 

Íme a 10 legegészségesebb téli étel

2015. január 06.,kedd 09:57  | 
A hideg téli napokon szervezetünk érzékenyebb a vírusokra, baktériumokra. Azért, hogy betegség nélkül vészeljük át a telet és közben természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal is ellásuk a szervezetet, érdemes az alábbi összetevőket felhasználni a főzés során. A felsorolt alapanyagok nem csupán egészségmegőrző tulajdonságokkal bírnak, de segítenek a magas vérnyomáson, a gyomorbántalmakon és baktériumölő hatásaik is vannak.
Megosztás: 

Ha csak lehet, mindig inkább idényzöldségekkel és gyümölcsökkel főzzünk, hiszen ezek sokkal egészségesebbek és a legtöbb esetben az áruk is kedvezőbb, mint fagyasztott vagy tartósított társaiknak. Íme az a 10 hozzávaló, mellyel sokat tehetünk szervezetünkért.

Amaránt

Az amaránt (magyarul az egyszerű disznóparéj) jelentős fehérje- és zsírtartalma révén kiemelkedik a gabonák, álgabonák sorából. Az amaránt rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav- és vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.

Fokhagyma

A magyar konyha elképzelhetetlen fokhagyma nélkül, pedig nem is magyar specialitás. Frissen a legértékesebb. Ha zsiradékban pirítjuk, megkeseredik. Helyesebb egész gerezdben tenni az ételbe, vagy közvetlenül tálalás előtt kell lekaparva ízesítőnek felhasználni. Rendszeres fogyasztása eredményesen csökkenti a magas vérnyomást, segít megelőzni az érelmeszesedést.


Fotó: Europress/AFP


Avokádó

A nyers avokádóból semleges íze révén édes és sós ételek egyaránt készíthetők, így például saláta, krém mártogatáshoz, leves, tejes turmix, jégkrém, kevés cukorral és lime-mal elkeverve édesség, de illik húsokhoz, halakhoz, lehet szendvics vagy szusi alapja, s grillezhető is. A karibi vidékeken gyakori, hogy tej vagy tápszer hiányában avokádóval etetik a csecsemőket.

Banán

A benne lévő tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok számos előnyös fiziológiás hatást eredményeznek, s hozzájárulnak jó néhány élettani kellemetlenség tompításához. Értékes növényi pigmenttel látja el szervezetünket, amely nyugtató hatású, ezáltal segít a stressz elkerülésében. A banánt öregedést lassító gyümölcsként is szokták említeni A-, C- és E-vitamin-tartalmánál fogva, amelyek fiatalon tartják a sejteket.


Fotó: Europress/AFP

Szója

Az élelmiszeriparban a szóját például édességek, hústöltelékek és pástétomok készítésére használják, s adalékanyagként rendkívül sok termékben előfordul, ezért az allergiásoknak fokozottan kell figyelniük az élelmiszercímkéket. Jó húspótló, de erősebb fűszerezést igényel, mint a húsok általában. A szójaliszt helyettesítheti a tojást a süteményekben. A szójatej pedig kiválóan alkalmas a tehéntej helyettesítésére.

Káposzta

Télen kiváló C-vitamin-forrás a savanyú káposzta. Ügyelni kell arra, hogy ez a vitamin hő- és fényérzékeny, a szakszerűtlen tárolás és helytelen konyhatechnológiai műveletek hatására nagy része elvész. A fejes káposztában lévő glükózinolát elsősorban húgyúti fertőzések ellen nyújt védelmet. A nyomelemek közül a szelén, a cink antioxidáns hatása révén segíti az immunrendszer működését.

Gyömbér

Állatokon, valamint embereken végzett kísérletek egyaránt bizonyították, hogy ginerol és sogaol nevű hatóanyagai révén a gyömbér hatásos növényi véralvadásgátló, fokozza a vérkeringést, s általános élénkítő hatású. Csökkenti a nyálkahártyák ingerlődését, így hörghurut kezelésére is beválik. Enyhíti az emésztési zavarok tüneteit – enyhe gyomorrontást, puffadást –, és émelygésnél, hányingernél is hasznunkra lehet.

Gránátalma

A gránátalma a konyhában sokoldalúan felhasználható, fogyaszthatjuk nyersen, illetve szörpöt, befőttet, lekvárt, sőt savanyúságot is készíthetünk belőle. Főtt és sült húsok mellé mártásként is adható. A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban nagy antioxidáns-tartalmának köszönhető. Klinikai körülmények között végzett vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a vér LDL-szintjét, ezáltal megelőző hatású lehet az érelmeszesedéssel szemben.

Méz

Az édes csemege számos pozitív egészségügyi hatásával a természet sokoldalú gyógyszere nyugtalanságra, álmatlanságra, náthára, cserepes ajkakra, horzsolásra, étvágytalanságra, immunrendszeri gyengeségre és fejfájásra, s kellő energiát ad sportoláshoz és szellemi munkához egyaránt. Számos étrendbe beilleszthető a finomított cukor és az édesítőszerek egészségesebb alternatívájaként. Hazánkban tizenöt-húsz mézfajtát állítanak elő. Kevéssé ismert a hungarikumnak számító selyemfűméz, amely világos, kissé matt színű fajtaméz.


Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület formatervezett, termelői mézet tartalmazó üvege (Fotó: Pásztor Csaba / OMME)


Füge

A füge enyhíti a szájüregben lévő afták okozta kellemetlen érzést, s csillapítja a köhögést. Főzete a köhögés és a tüdőbaj régi, házi készítésű szere. Légúti panaszok esetén hatásos köptetőszernek bizonyul. A fügét, valamint a belőle előállított készítményeket renyhe bélműködésre és emésztési zavarokra is használhatjuk. A szárított gyümölcs pedig tökéletes édesítő lehet. Tejjel vagy gyümölcslével pépesítve kitűnő éhségcsillapító, energiában dús csemege.


MNO

Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]