Kalohírek

 

Gyönyörű finomságok a Színházban

2010. augusztus 24.,kedd 17:39  |   
Nem mindennapi kiállítással vette kezdetét az idei augusztus 20-i rendezvénysorozat. A grillázstorták mára fontos elemei egy-egy lakodalomnak, házassági évfordulónak, vagy keresztelőnek. Ezek az édes finomságok díszítették pénteken és szombaton a Kalocsai Színház előterét, ami kiválóan beleillett az idei folklorisztikus programsorozatba.
Megosztás: 

Dr. Magóné Tóth Gyöngyitől, a Közművelődési Intézmény igazgatójától megtudtuk, hogy zömmel pota torták érkeztek a felhívásra, szív, kettős szív, kosár, de voltak pataji torták is, amelyek teljesen mások. Érkezett grillázstorta Kecelről, és még Tápióbicskéről is. Szavazni is lehetett rájuk, a legszebbnek ítélt finomság készítője, a dunapataji Váradi Jenőné, aki egy virágkosarat készített, az Arany Habverő Díjat magától, Gizella királynétól vehette át a királyi ceremónián.



Romsics Imre néprajzkutató, a Viski Károly Múzeum igazgatója szerint: „1795-ben említik először „griliázs” néven magát az ételt, de akkor még, mint egy úri huncutságot, természetesen. A paraszti világban a 19. század végén jelenik meg egy szakácskönyvben. Kutatásaim szerint a kalocsai lakodalomban valahol az I. világháború kezdetén foglalta el először a helyét. Eleinte csak egy torta volt a lagzikban, amit mindig a menyasszony keresztanyja vitt, ma pedig már nagyobb lakodalmakban akár húsz is lehet, hiszen a közvetlen rokonok, barátok, mindig visznek egy-egy dióstortát.

R.


Blogok

Ezt fald fel!  Lajcsi szelet

Tudom, nemrég voltak az ünnepek, és annyi sütit ettünk, amennyi csak belénk fért, de [...]

Mit nézzünk ma a tévében?  Hétfő, február 22. – Búcsú

Kedves Olvasóim! Úgy döntöttem, nem írom tovább ezt a blogot. Ennek oka elsősorban a tévéműsorok kínálatának erodálódása: nincs már mit ajánlgatni.[...]