Kalohírek

 

Közel tizennégyezer hektár kukorica vár betakarításra

2015. szeptember 29.,kedd 08:50  | 
A kalocsai járásban 13700 hektár kukorica vár betakarításra. Amint a kombájnok végeznek a napraforgó terület még fennmaradó 20 százalékával, megindulhat a legnagyobb termőterületet elfoglaló tengeri aratása.
Megosztás: Nagy Attila
falugazdász tájékoztatása szerint egyelőre megbecsülhetetlen, mekkora lesz a kukorica termésátlaga, ugyanis a nyári forróság jelentősen csökkentette a várható termés mennyiségét. Ráadásul a májusi jégeső is „aratott”, így egyelőre még megbecsülni sem lehet, hogy a gazdák az idén megtalálják-e számításukat.

Annyi már bizonyos, hogy az 2015. évi termés a múlt évi, évszázados rekordot döntött, országosan 9,3 milliárd tonna kukoricától messze áll majd, pedig a növény mezőgazdaságban elfoglalt helyét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vetésterülete nagyobb mint a búzáé, országosan 1,2 millió hektár.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nagy nyári szárazság következményeitől nemcsak mi szenvedünk, a nagy meleg és a hosszú szárazság Lengyelországban, Németországban, Szlovákiában, Csehországban és Horvátországban is rontotta a terméskilátásokat. Ugyanakkor Ukrajna várhatóan az ott dúló háború ellenére nem csökkenti majd az exportját.

A falugazdász azt is elmondta: a kalocsai járásban idén csak statisztikai értelemben vetetettek kevesebb kukoricát, mint tavaly, ugyanis akkor még a solti területek nem a kalocsai falugazdász körzethez tartoztak.

Ugyan a kukorica termésátlagát még korai megjósolni, a napraforgó esetében viszont már tudni, hogy hektáronként 2,4-2,5 tonna a termésátlag, ami a közepesnél jobbnak számít. A dombtetőkön, vagy az ügynevezett sülevényes területeken persze messze nem igazak ezek a számok, de a kalocsai járásban összesen 9700 hektár napraforgó esetében a kiegyenlítő hatás érvényesül.

A szója betakarítása csak a napokban kezdődött, egyelőre csak a 2700 hektár termőterület 10 százalékát aratták le. Az eddigi termésátlag 1,8 tonna hektáronként.


Partneroldalak

Oldal tetejére