Friss kenyér és lekvár illata járja át a dusnoki ünnepet
2015. augusztus 14.,péntek 09:03 |
A kenyér, amely szimbolikusan testesíti meg a hazát, hiszen a magyar földben termett kalász a Kárpát-medence betelepülése óta alapvető tápláléka az itt élő népeknek, a magyarságnak, központi szerepet kap az államalapítás dusnoki ünnepén.
A falu lakói kenyérsütő versenyen mérhetik össze tudásukat, amelyen a résztvevők az otthon elkészített kenyereiket mutathatják be a zsűrinek és az érdeklődőknek. A szakavatott zsűri tagjai egyébként a hajdan volt „régi dusnoki pékség” dolgozói, akik a helyiek számára több évtizedig készítették a mindennapi kenyeret – avatta be portálunkat a részletekbe Bényi Emese, a József Attila Művelődési Ház vezetője.
Mint megtudtuk, az ünnepség a már hagyománnyá vált kenyérszenteléssel kezdődik, amikor Kiss Tamás István plébános megáldja a nemzeti színű szalaggal átkötött cipókat.
Dusnokra augusztus harmadik hétvégéjén egy erdélyi vendég csoport is érkezik, akik egy jellegzetes erdélyi kemencében sült, krumplis kenyérrel készülnek a rendezvényre. A felszentelt cipókat természetesen a helyiek megkóstolhatják, de senkinek sem kell „magányosan” ennie belőlük, hiszen a dusnoki asszonyok jóvoltából hagyományos szilvalekvár főzésre kerül majd sor a helyszínen, üstben, bográcsban elkészítve.
Az este folyamán lehetőség van íjászkodásra is, amit hangulatos tűzzsonglőr produkció követ az újonnan megépített óriási vízi stégen.
A látogatókat a Kelda Zenekar szórakoztatja majd, éjszaka pedig diszkó zárja az eseményt.